szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit védelmi minisztérium beleegyezett abba, hogy 2,83 millió fontos (mintegy 3,5 millió eurós) kártérítést fizet brit katonák által megkínzott irakiaknak, illetve családjaiknak - jelentették be az áldozatok ügyvédjei szerdán.

Tíz irakiról van szó, közülük egy belehalt sérüléseibe. Brit katonák a dél-iraki Bászra városban 2003 szeptemberében hurcolták el őket egy szállodából, ahol razziát tartottak.

Az irakiak érdekeit képviselő Leigh Day and Co. ügyvédi iroda közölte, hogy a védelmi minisztériummal folytatott tárgyalásokon egy tábornok bocsánatot kért a "szörnyűséges bánásmódért", amelyben az áldozatok részesültek a brit fogságban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Világ

Kínzások felvételeit semmisítette meg a CIA

Legalább két olyan videoszalagot semmisített meg a CIA, amelyen terrorizmussal gyanúsított személyek vallatása látható. Az ügynökség szerint a résztvevő ügynökök személyazonosságát védik, a civil jogi szervezetek szerint a CIA korábban még azt is tagadta, hogy ilyen szalagok léteznének - robbantotta ki a történetet a New York Times.

Hét nap

Brit kivonulás Bászrából

Hétfő hajnalra az utolsó brit katona is elhagyta a dél-iraki Bászra központját, a néhai Szaddám Huszein elnök egykori...

Bari Máriusz Tech

Tárgyalás közben jól jöhet a kínzás

A napokban tették publikussá a Pentagon egy 1998-as jelentését, amely a nem halálos kínzási módokkal kapcsolatos. A Bioeffects of Selected Non-Lethal Weapons című anyagból kiderül, hogyan lehet hangokat helyezni az emberek fejébe, valamint izomgörcsöket, szédülést és zavarodottságot okozni bárkinek több száz méter távolságról, írja a Physorg.

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente