szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eljárt az idő a G8 szervezet felett – állapította meg a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot tömörítő fórum háromnapos csúcstalálkozója után a francia Le Monde és a brit The Daily Telegraph.

A független párizsi lap szerint a szerdán Japánban véget ért egyeztetésen bebizonyosodott, hogy a világ nyolc leggazdagabb állama nem képes egyedül rendezni a bolygó gondjait; ahhoz, hogy megtalálják a megoldásokat, be kell vonniuk a közös gondolkodásba a legfontosabb fejlődő országokat: Kínát, Indiát, Brazíliát.

„Tojakóban gyaníthatóan meghalt a G8. Éljen a G13 vagy még ennél is szélesebb kör” – írta a Le Monde. A konzervatív brit The Daily Telegraph azt írta, hogy a „masztodon” G8 nevetségesen elavult, egyszerűen meg kellene szüntetni, méghozzá jogutód nélkül. Van olyan nézet, hogy a fórumot ki kellene bővíteni, bevonni az egyeztetésbe Kínát, Indiát és más országokat, ez azonban egy még kevésbé rugalmas intézményt eredményezne csak – írta a londoni újság.

A svájci Neue Zürcher Zeitung is úgy vélte, sokkal inkább a G8 jelenlegi szervezeti formájára vezethető vissza a fórum alacsony hatékonysága, semmint a résztvevő állam,- és kormányfők adott esetben hiányzó együttműködési hajlandósága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

G8-csúcs: szankciókat kérnek Zimbabwe ellen

Megállapodtak a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország vezetői Japánban tartott csúcstalálkozójukon abban, hogy ENSZ-szankciókat kérnek Zimbabwe ellen, amelynek elnöke, Robert Mugabe erőszakhullámmal kísért választásokon nyert újabb mandátumot.

MTI Világ

Az orosz sajtó szerint Putyin volt a G8-csúcs hőse

Vlagyimir Putyin orosz elnök lett a G8 heiligendammi csúcstalálkozójának "hőse", miután sikerült meglepnie az Egyesült Államokat kezdeményezésével, hogy az amerikaiak által szorgalmazott rakétavédelmi pajzsot telepítsék Azerbajdzsánba - vélekedett szombaton az orosz sajtó.

Medipress Plázs

G8: veszélyben a táplálékunk

A G8-ak és az öt legnagyobb fejlődő ország tudósai szeretnék, ha a jövő hónapban esedékes következő G8 csúcstalálkozón a globális felmelegedés elleni intézkedésekről lenne szó, hiszen a klímaváltozás már a tálplálék- és vízkészleteket fenyegeti.

MTI Gazdaság

G8: Barroso EU-forrásokat ajánl az éhínség enyhítésére

A nemzetközi közösségnek haladéktalanul tennie kell valamit, enyhíteni kell sok tízmillió ember szenvedését, akiket az élelmiszerek áremelkedése sújt - erre kérte az ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke a hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő nyolcak (G8) állam- és kormányfőit, akik hétfőn kezdték meg háromnapos értekezletüket Japánban, a távol-keleti ország északi részén, Hokkaidó szigetén fekvő Tojakón.

MTI Világ

Klímavédelem: Kína és India is fogadkozik

Szerdán a világ 16 legerősebb gazdaságú országának vezetői támogatásukról biztosították az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának „nagy csökkentését”. Ezúttal számszerű célokat nem állapítottak meg, de hangsúlyozták, hogy ezekben jövő év végéig meg kellene állapodnia az országoknak az ENSZ égisze alatt folyó tárgyalásokon.

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Magyar kutatók vizsgálták, mitől válhat súlyossá a Magyarországon is terjedő nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés

Magyar kutatók vizsgálták, mitől válhat súlyossá a Magyarországon is terjedő nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is