szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyveres támadás érte szerda délelőtt Isztambulban az amerikai konzulátust; három fegyveres és három rendőr meghalt. A rendőrség gyanúja szerint a merénylet mögött az al-Kaida terrorszervezet áll.

A város kormányzója terrortámadásnak minősítette a történteket. Az amerikai nagykövetség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a konzulátus alkalmazottai közül senki sem sérült meg a főbejárat közelében kitört lövöldözésben. „Együttműködünk a rendőrséggel és meghozzuk a szükséges intézkedéseket” – fűzte hozzá.

Egy rendőrségi tisztviselő az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva közölte: a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a képviselet ellen intézett támadás mögött az al-Kaida terrorszervezet áll.

Az Európai Bizottság határozottan elítélte a merényletet.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket a törökországi amerikai külképviseletek körül. „A rendőrség hatékonyan és gyorsan reagált az Egyesült Államok egyik diplomáciai képviseletét ért terrortámadásra” – jelentette ki Ross Wilson nagykövet, egyúttal kiemelte Washington és Ankara összefogását a terrorizmus elleni harcban.

Szemtanúk szerint négy fegyveres támadó érkezett egy fehér gépkocsin az Isztambul európai oldalán, Istinye kerületben lévő képviselethez. Hárman kiugrottak az autóból és tüzet nyitottak a konzulátus előtt posztoló rendőrökre.

A fegyveresek az őrt álló rendőröket vették célba. Egy rendőr a helyszínen életét vesztette, a másik kettő kórházba szállítás után halt bele súlyos sérüléseibe. Egy negyedik rendőr és egy rendőrautó civil sofőrje is megsebesült a hét-nyolc percen át tartó tűzharcban.

Aykut Cengiz Engin isztambuli ügyész arról számolt be, hogy a támadók pisztolyokkal és vadászpuskákkal voltak felfegyverkezve. Besir Atalay belügyminiszter megerősítette a hat halottról szóló bejelentést, és úgy fogalmazott, hogy három terroristával" végeztek, de egyelőre nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy merényletet követtek-e el az amerikai külképviselet ellen. „Ez idő szerint túl korai lenne arról beszélni, hogy mi is volt ez, minden lehetséges irányban nyomozunk” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy azonnal a támadás helyszínére utazik. Televíziós híradások szerint a negyedik támadót keresik a hatóságok. Az érintett térséget a rendőrség hermetikusan lezárta, a körzet felett rendőrségi helikopter köröz.

A CNN-Türk török hírtelevízió úgy tudja: az egyik fegyveresnek szíriai útlevele volt.

Törökországban az utóbbi években számos fegyveres támadást követtek el többek között maoisták, trockisták, kurd szakadárok és iszlám szélsőségesek. A legsúlyosabb merényletet 2003 novemberében Isztambulban hajtották végre, amikor robbantások célpontja volt két zsinagóga, a brit konzulátus és a brit HSBC bank fiókja. A merényletben 63 ember életét vesztette és több százan megsebesültek. A robbantásokért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik sejtjét tették felelőssé a hatóságok.

2007 februárjában az al-Kaida hét feltételezett tagját ítélték életfogytiglani börtönre a terrortámadás miatt. Az elítéltek között volt egy szíriai is, akit a merénylet irányítójának és pénzelőjének tartottak.

A szerdán célba vett amerikai konzulátus kiemelten őrzött, magas falakkal körülvett épületegyüttes, amelyet a 2003-as terrortámadások után adtak át rendeltetésének Isztambulban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Véres merénylet az isztambuli amerikai konzulátusnál

Három rendőr és három támadó vesztette életét szerdán az Egyesült Államok isztambuli konzulátusa előtt lezajlott tűzharcban – közölte Muammer Güler, Isztambul polgármestere. A rendőrség gyanúja szerint a merénylet mögött az al-Kaida terrorszervezet áll.

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért