szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább küzdöttek a tűzoltók csütörtökön az egyesült államokbeli Kalifornia északi részén folyamatosan tomboló erdő- és bozóttüzekkel, amelyek az elmúlt napokban több ezer embert kényszerítettek otthonuk elhagyására.

Reggelre a tűzoltóknak sikerült némileg megfékezni a lángokat a Butte megyei Paradise város környékén, ám továbbra is fennáll a veszélye, hogy a tűz átterjed a település határában húzódó vízfolyáson, és eléri a lakott területet. A hatóságok korábban ideiglenesen kitelepítették a város lakosságának több mint felét, mintegy 14 ezer embert a települést fenyegető lángok miatt.

A villámcsapások okozta tűz csütörtökig legkevesebb 50 lakóházat pusztított el, és jelenleg is több mint 4000 épületet fenyeget Paradise-ban és környékén.

Csak a Sacramentótól, Kalifornia állam székhelyétől északra fekvő Butte megyében közel 3 ezer tűzoltó küzd a lángokkal. Az oltást nem könnyíti az időjárás: Kaliforniában továbbra is forróságot és erős szelet jósolnak a meteorológusok.

A Big Sur partszakasz korábban kitelepített lakói már visszatérhettek házaikba, miután a tűzoltók megfékezték a több mint 36 ezer hektárnyi területen végigsöprő lángokat. Big Sur térségében a tűz közel 60 épületben okozott kárt.

A kaliforniai bozóttüzek többségét villámlás okozta több mint két héttel ezelőtt. A tűzoltóknak 1400 helyen már sikerült eloltani a lángokat, ám szerte az államban továbbra is 320 helyen ég a növényzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Kaliforniai erdőtüzek

Több mint negyedmillió embernek kellett elhagynia otthonát, és csaknem hétszáz ház leégett a Kalifornia déli részén...

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Trump utolsó gesztusával Marokkónak adta Nyugat-Szaharát

Trump utolsó gesztusával Marokkónak adta Nyugat-Szaharát

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077