szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország magyarázatot vár a brit hatóságoktól az Alexandr Litvinyenko volt orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásával kapcsolatos gyanúsítás miatt - jelentette ki Jurij Fedotov londoni orosz nagykövet szerdán egy orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

Egy név nélkül idézett brit kormányforrás azt mondta a brit televízió egyik műsorának: Londonnak "nagyon erős meggyőződése", hogy az ügyben "valamilyen mértékig" benne volt az orosz állam. "Azt hiszem, jogunk van magyarázatot követelni a brit hatóságoktól" - fogalmazott Fedotov a Ria-Novosztyinak.

A műsor hétfőn került adásba. A nagykövet úgy vélekedett: a brit külügyminisztériumnak vagy Gordon Brown miniszterelnök hivatalának már meg kellett volna szólalnia az ügyben. "Cáfolniuk kell vagy meg kell erősíteniük ezeket a zagyvaságokat. Ha megerősítik, le fogjuk vonni a következtetéseket kétoldalú kapcsolataink prioritásait illetően" - tette hozzá. "Mindenesetre London hallgatása furcsának tűnik számomra" - mondta a nagykövet.

Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium-izotóppal ölték meg. Nagy-Britannia tavaly hivatalosan vádat emelt a gyilkosság fő gyanúsítottja - Litvinyenko egyik volt ügynöktársa - Andrej Lugovoj ellen, de Moszkva elzárkózik Lugovoj kiadatásától. Az ügy miatt jó ideje mélyponton van a két ország viszonya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Váratlanul lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése