szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Angela Merkel kancellár óvatos, de félreérthetetlen tiltakozása ellenére mégiscsak a Brandenburgi kapunál tarthatja meg beszédét július 24-én Berlinben Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje.

Még nem Kennedy
© AP
Ezt erősítette meg csütörtökön Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere, aki az elmúlt napokban nyílt összetűzésbe került a kancellár asszonnyal a tervezett beszéd helyszínét illetően. Obama ugyanis jelezte, hogy a Berlin jelképének, egyben pedig az európai és a német egyesülés szimbólumának számító kapunál szeretné megtartani beszédét, amit Angela Merkel külön nyilatkozatban helytelenített, utalva rá: Németország nem kíván beavatkozni az amerikai választási kampányba, s éppen ezért el akarja kerülni, hogy a Brandenburgi kapu a tervezett beszéddel esetleg kampányhelyszín legyen.

Az ügyben ténylegesen dönteni hivatott berlini szenátus vezetője ezzel szemben ismét megerősítette: a maga részéről örül annak, ha az amerikai elnöki tisztség egyik - George Bush utáni - várományosa "ilyen jelentős helyen tart jelentős beszédet". A szenátus támogatja, hogy a helyszín a Brandenburgi kapu legyen - szögezte le a szociáldemokrata polgármester. Wowereit szerint a rendezvényt az amerikai félnek kell megszerveznie, a szenátus legfőbb dolga az, hogy gondoskodjon a biztonságról. Csütörtöki értesülések szerint egyébként az illetékes berlini hatóságok július 24-re már lefoglalták a Brandenburgi kapu előtti teret, a Pariser Platzot Obama számára.

Merkel kancellár előző napi állásfoglalását ismertetve a kormány helyettes szóvivője emlékeztetett arra, hogy a kapunál eddig csak megválasztott elnökök tartottak beszédet. Thomas Steg meglehetős nyíltsággal azt is hozzáfűzte: egy német kancellárjelöltnek nem jutna eszébe, hogy Washingtonban vagy Moszkvában tartson kampányfellépéseket. Angela Merkel számára épp ezért rendkívül különös a külföldi választási kampány - szögezte le a kormány képviselője, aki ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, amely szerint Merkelre a hivatalos Washington gyakorolt volna nyomást.

A csütörtöki német sajtó már Obama-komplexusról írt. A liberális Süddeutsche Zeitung meglehetősen élesen támadta a Demokrata Párt jelöltjét, s emlékeztetett arra, hogy az amerikai elnököt az Egyesült Államokban és nem Németországban választják. Obamának választási harcához szüksége van szimbólumokra, a Brandenburgi kapuról azonban le kellett volna mondania - hangoztatta a lap, utalva arra, hogy Barack Obama egyelőre még nem Kennedy, de nem is Reagan.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a konzervatív német kancellár szociáldemokrata külügyminisztere - Merkellel szemben - Obama és a Brandenburgi kapu mint helyszín mellé állt. Mindebből a konzervatív lap arra következtetett, hogy Berlin szívében immár kettős választási kampány zajlik, s nemcsak az amerikai demokraták jelöltje készül az elnökválasztásra, hanem a német nagykoalíció pártjai is a jövő évi választásokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Jesse Jackson Obamáról: "legszívesebben levágnám a mogyoróit"

Jesse Jackson tiszteletes, afro-amerikai polgárjogi harcos bocsánatot kért Barack Obamától, a Demokrata Párt várható elnökjelöltjétől, akit "durva és becsmérlő" megjegyzéssel illetett egy tévéműsorban, amikor azt hitte, hogy a mikrofonja már nincs bekapcsolva.

MTI Világ

Obama és Clinton együtt kampányol

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért néhány hete még ádáz harcot vívó Barack Obama és Hillary Clinton szenátor már együtt fog kampányolni a jövő héten.

MTI Világ

Hollywood Obama mögé állt

A hollywoodi filmipar hírességei felsorakozni látszanak Barack Obama mögött. Kedden Los Angelesben óriási adománygyűjtő partit rendeztek a várható demokrata párti elnökjelölt javára.

MTI Világ

Obama: bin Ladent élve, nem halva

A demokrata párt elnökjelöltségére pályázó Barack Obama szerint az Egyesült Államoknak bíróság elé kell állítania Oszama bin Landent, ha élve fogják el, nehogy mártírt csináljanak belőle.

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett