szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jesse Jackson tiszteletes, afro-amerikai polgárjogi harcos bocsánatot kért Barack Obamától, a Demokrata Párt várható elnökjelöltjétől, akit "durva és becsmérlő" megjegyzéssel illetett egy tévéműsorban, amikor azt hitte, hogy a mikrofonja már nincs bekapcsolva.

Jackson kínos elszólását a Fox News hírcsatorna rögzítette egy vasárnapi műsora után, amelyben a tiszteletes meghívott vendégként szerepelt. Jackson az interjúja után nem vette észre, hogy a mikrofonja még mindig be van kapcsolva, és gyanútlanul azt mondta a mellette ülő másik vendégnek, hogy Obama beszédeiben "lenézően szól a feketékhez", majd hozzátette: "legszívesebben levágnám a mogyoróit".

A Demokrata Párt egykori elnökjelölt-aspiránsa szerdán közleményben elnézést kért Obamától a nyers megjegyzésért, és egyben teljes támogatásáról biztosította az illinois-i szenátor kampányát. A baptista lelkész a CNN hírtelevízióban magyarázatként kifejtette: úgy érzi, Obama gyakran kioktató és lenéző stílusban beszél az afro-amerikaiakhoz, holott inkább a "faji igazságtétel, a munkahelyek és az egészségügyi ellátás" szükségességét kellene hangsúlyoznia.

Obama egy fekete kongregáció előtt tartott beszédében néhány hete arról beszélt, hogy az afro-amerikai közösségben sok gyerek apa nélkül nő fel, utalva arra, hogy a feketéknek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk a sorsukért.

Politikai elemzők szerint az idei demokrata elnökjelöltség várományosa akár még jól is kijöhet az incidensből, amely sokkal inkább Jackson számára kínos, és kihangsúlyozza a két politikus felfogása közti generációs különbséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik