szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olaszországi romák összeírása kapcsán csütörtökön Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) tiltakozott az ujjlenyomatvétel alkalmazása ellen, és úgy véli: a kirekesztő intézkedések nem segítenek a bűnözés elleni harcban.

A 336 igen, 220 nem és 77 tartózkodó szavazat mellett elfogadott állásfoglalás tervezetét szocialista (köztük Lévai Katalin), liberális (köztük Mohácsi Viktória), valamint zöldpárti és kommunista EP-képviselők nyújtották be.

A szöveg megállapítja: "a romák a rasszizmus és a megkülönböztetés legfőbb célpontjai közé tartoznak, amint az kiderül a romák elleni támadásokkal és erőszakkal is járó közelmúltbeli olaszországi és magyarországi incidensekből", valamint az Eurobarometer felméréseiből.

Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy május 21-én az olasz kormány rendeletet adott ki, amelyben szükségállapotot hirdetett a Campania, Lazio és Lombardia területén letelepedett nomád közösségekkel kapcsolatban. A rendeletet május 30-án a miniszterelnök további utasításai követték, amelyekben Róma, Milánó és Nápoly prefektusát kinevezte a roma szükségállapot biztosainak. A biztosok rendkívüli hatásköröket kaptak személyek, köztük kiskorúak azonosítására, akár ujjlenyomatvétel segítségével is.

Az Európai Parlament felszólítja az olasz hatóságokat, hogy tartózkodjanak a romák, köztük a kiskorúak ujjlenyomatainak begyűjtésétől, mivel ez egyértelműen az emberi jogokról szóló európai egyezmény által tiltott, faji és etnikai alapon történő megkülönböztetést jelentene a "roma származású vagy nomád uniós polgárokkal és más polgárokkal szemben".

A dokumentum szerint a kirekesztést erősítő politikák soha nem lesznek hatékonyak a bűnözés elleni küzdelemben, és nem fognak hozzájárulni a bűnmegelőzéshez.

Az EP felszólítja a kormányokat képviselő Tanácsot és az EU "kormányát", az Európai Bizottságot, hogy alkossanak uniós romastratégiát, amely támogatná és ösztönözné a romák – különösen a roma gyermekek – integrációját és beilleszkedését. A parlament EU-s és nemzeti szintű stratégiákat szeretne látni az iskolai szegregáció megszüntetésére, a roma gyerekek minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférésének biztosítására, a romák munkaerő-piaci, egészségügyi, gazdasági és lakáshelyzetének javítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bíróság előtt a szigetvári romákat verő fiatalok

A Pécsi Városi Bíróság a jövő hónapban kezdi tárgyalni azon öt fiatalember ügyét, akik a vád szerint származása miatt vertek meg egy roma asszonyt és lányát még idén januárban Szigetváron - közölte a bíróság sajtószóvivője.

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában