szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormányfő országa segítségét ígérte Iraknak a stabilizációban és újjáépítésben csütörtöki, bagdadi látogatásán.

Recep Tayyip Erdogan közel húsz éve az első török vezető, aki felkereste az iraki fővárost, ahol meleg fogadtatásban részesült. "Ez történelmi látogatás... eljött az ideje, hogy Irak és Törökország fejlett kapcsolatokat építsen ki" - mondta Núri al-Máliki iraki kormányfő.

Erdogan látogatása újabb jele annak, hogy a térség országai ismét maguk közé fogadják Irakot, ahol az erőszak négy éve a legalacsonyabb szintre süllyedt. Kuvait is éppen csütörtökön jelentette be, hogy rövidesen nagykövetet nevez ki Bagdadba, az elsőt Szaddám Huszein 1990-es inváziója óta.

Erdogan és Máliki megállapodott, hogy biztonsági övezetet alakítanak ki a két ország között a terrorveszély elhárítására. A megállapodás a kurd szeparatisták ellen irányul, akik Irak északi részében bázisokat tartanak fenn, és onnan támadnak törökországi célpontokat.

A bagdadi megbeszéléseken hangsúlyt kaptak a gazdasági kérdések is, mivel Törökország Iraknak az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Máliki reményét fejezte ki, hogy a török cégek nagy szerepet fognak játszani az újjáépítésben, amelynek szerinte elérkezett az ideje, mivel sikereket értek el a terrorizmus és törvénytelenség elleni küzdelemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb török katonai akció Észak-Irakban

A török légierő és tüzérség pénteken és szombat hajnalban több hullámban támadta az Észak-Irakban működő kurd lázadók állásait - jelentette be a török hadsereg.

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása