szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elismerte egy nyilvános beszélgetésen, hogy az ország arab kisebbsége hátrányos megkülönböztetés áldozata.

„Az izraeli arabok nem jelentenek stratégiai fenyegetést (Izraelre nézve), nem tekintek rájuk ilyen szemmel. Létezik az arabokkal szembeni diszkrimináció, amelynek egy része szándékos, egy része nem, de következményei vannak, és az izraeli közvélemény nevelésre szorul, hogy (az arabok) szerves részét alkothassák a társadalomnak” – jelentette ki a kormányfő az Izraeli Demokrácia Intézet által szervezett csütörtöki eseményen. Szavait a pénteki sajtó idézte.

„Nem tagadom és nem is takargatom azt a tényt, hogy évekig létezett egyfajta diszkrimináció” – mondta a kormányfő. Ezzel együtt, mint mondta, igyekeznek javítani ezen az állapoton. Csökkent a munkanélküliség és nőtt a diplomások aránya az arab lakosság körében. (Az izraeli arabok közé nem számítják a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinokat.) „Önök (arabok) az állam szerves részét alkotják. Mindig azok voltak, és azok is lesznek” – jelentette ki Olmert.

Ezzel összefüggésben felszólította az arab közösség vezetőit, hogy ne utasítsák el „a nemzeti polgári szolgálatot”. Ez a katonai szolgálatot hivatott helyettesíteni, amelyre viszont arabokat nem soroznak be Izraelben.

A beszélgetésen bemutatott egyik jelentés szerint nagy társadalmi egyenlőtlenségek vannak az arab kisebbség és a zsidó többség között. Az izraeli lakosság 19 százaléka, mintegy 1,2 millió ember arab.

A legfelsőbb bíróság egy 2006-os határozatában elítélte a diszkriminációt, amelynek az arab kisebbség folyamatosan áldozata Izrael állam 1948-as megalapítása óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Obama Izrael-barátsága: a palesztinoknak nem tetszik

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán visszautasította Barack Obama amerikai szenátor, a demokrata párt valószínű elnökjelöltje kijelentését arról, hogy Jeruzsálemnek Izrael megoszthatatlan fővárosának kell maradnia.

MTI Világ

Revánsot vennének a buldózeres merénylőn

A kelet-jeruzsálemi palesztin merénylők házainak lerombolását szorgalmazta Ehud Olmert a közelmúltbeli izraeli merényletek nyomán – adta hírül az izraeli közszolgálati rádió.

Vélemény

Multikulti palesztin-zsidó állam? Mese habbal

Jossi Sarid Izrael egyik legnevesebb baloldali politikusa és újságírója, aki 2003-ig a baloldali Merec pártot és annak frakcióját is vezette. Jelenleg könyveket ír, saját heti rovata van a Haaretz nevű napilapban, és politikai kommentátorként hallatja ironikus hangját. Izrael kikiáltásának 60. évfordulója kapcsán a két népnek, a zsidónak és a palesztinnak két államot ígérő koncepciójáról kérdeztük.

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King