szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban; Nemes Krisztiánt, aki csak néhány hete szolgált a tartományi újjáépítési csoportnál, hősi halottá nyilvánította és posztumusz őrnaggyá léptette elő Szekeres Imre honvédelmi miniszter - jelentették be a HM-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón szombat este.

A most elhunyt 32 éves Nemes Krisztián százados váltotta Afganisztánban Kovács Gyula hadnagyot, aki egy hónappal ezelőtt halt meg, szintén egy bomba hatástalanítása közben - közölte az MTI kérdésére Nagy Andrea Éva százados, a Honvédelmi Minisztérium (HM) médiaosztályának munkatársa a HM-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón szombat este.
   
A tragédia körülményeiről szólva annyit mondott, hogy magyar idő szerint szombat reggel hat órakor kapott bejelentést a tartományi újjáépítési csoport tűzszerész részlege, hogy a tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton robbanószerkezetet találtak. A magyar katona az egyik helyi rendőrrel kezdte meg a felderítést, eközben történt - eddig tisztázatlan körülmények között - a robbanás, amelybe Nemes Krisztián belehalt. A rendőr kórházba került, még mindig eszméletlen állapotban van - tette hozzá a százados.
   
Nagy Andrea Éva azt mondta: a robbanás pontos körülményeiről nem tud tájékoztatást adni, mert a vizsgálat lezárultáig a katonák biztonságát érintő kérdésekről nem nyilatkozhat. Emlékeztetett arra, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, vezérkari főnököt, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre. Hozzátette, a honvédelmi miniszter indokoltnak tartja, hogy mivel rövid időn belül második alkalommal következett be tragédia, a bizottságot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága vezesse, megfelelő szakemberek bevonásával. 
   
Hangsúlyozta: a bizottság, amint lehet, az első légihíddal Afganisztánba utazik, de azt nem tudta megmondani, hogy ez leghamarabb mikor következhet be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban kedden reggel; a katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Éppen négy éve történt hasonló tragédia, de akkor Irakban: 2004 júniusában a 27 éves Nagy Richárdot ölte meg egy robbanószerkezet.

MTI Itthon

Itthon az Afganisztánban meghalt magyar katona holtteste

Az Afganisztánban hősi halát halt Kovács Gyula holttestét szállító AN-26-os katonai szállító repülőgép hétfőn 18 órakor az egyik hangárból gurult a katonai tiszteletadás helyszínére a kecskeméti légibázison.

MTI Világ

Megsérült egy magyar katona Irakban

Könnyebb sérülést szenvedett egy magyar katona Irakban, amikor kedden robbanás történt az Al-Rustamiyah Bázison - közölte a Honvédelmi Minisztérium.