szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az atomerőművek működése, illetve az atomenergia folytatódó hasznosítása mellett állt ki a német kancellár. Egy felmérés szerint a német lakosság 54 százalékos többsége támogatja az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását.

A Bild am Sonntag című lapnak adott, szombaton előzetesen ismertetett nyilatkozatában Angela Merkel annak a nézetnek adott hangot, hogy az atomerőműveket – a jelenlegi nagykoalíciós megállapodásban foglalt határidő ellenére – elsősorban környezetvédelmi okokból 2020 után is üzemben kell tartani. A konzervatívok (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) 2005 őszén jóváhagyott koalíciós egyezménye értelmében Németországban ekkor zárnák be az utolsó atomerőművet.

Az utóbbi hetekben a konzervatív uniópártok és a gazdaság vezető képviselői egyre erőteljesebben sürgették a megállapodásban foglaltak felülvizsgálatát. Merkel kancellár – aki egyben a kereszténydemokraták elnöke is – már korábban jelezte, hogy környezetvédelmi okokból, valamint a mind élesebb energiaválság miatt az atomerőművek további működtetésének híve. A kancellár mostani nyilatkozatában is megerősítette, hogy a 2009 őszén esedékes parlamenti választások után a jelenleg érvényes megállapodás módosítását mindenképp napirendre kívánja tűzni.

Merkel elutasította egy korábbi tekintélyes szociáldemokrata politikusnak azt a kompromisszumos  javaslatát, hogy az atomerőművek működési idejének átmeneti meghosszabbítása fejében a német alkotmányban rögzítsék az  erőművekről, illetve az atomenergiáról történő hosszú távú lemondást. „A mindenkori energiaellátás kérdése nem lehet az alkotmány tárgya” – hangoztatta a kancellár.

Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter (SPD) ezzel szemben megerősítette pártjának az atomerőműveket, illetve az atomenergia hasznosítását elutasító álláspontját. A miniszter utalt arra, hogy a szociáldemokraták a kérdést választási kampányuk középpontjába kívánják állítani. „A konzervatívoknak  ily módon mindenképp szint kell vallaniuk” – mondta a politikus.

A hétvégi nyilatkozatháború előtt látott napvilágot az a felmérés, amely szerint a német lakosság 54 százalékos többsége támogatja az atomerőművek üzemidejének eghosszabbítását, s csak egy 40 százalékos kisebbség vallja azt, hogy ki kell tartani  a 2020-as bezárási határidő mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban