szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Török közvetítéssel megbeszélést tartott vasárnap Párizsban az izraeli kormányfő és a szíriai elnök - közölte egy izraeli diplomáciai forrás, de szíriai részről ezt később cáfolták.

    
Ehud Olmert és Bassár el-Aszad az euro-mediterrán csúcstalálkozó alkalmából tartózkodik a francia fővárosban. A közvetítő szerepet Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök vállalta, aki egy korábbi nyilatkozatában nagy reményeket fűzött a szíriai-izraeli béketárgyalások sikeréhez.
    
Párizsba érkezve, a csúcsértekezlet megnyitása előtt Olmert azt mondta, hogy reméli, hamarosan közvetlenül tárgyalhat egymással a két fél, ami megkönnyíti az előrehaladást.
    
Az izraeli miniszterelnök szóvivője a hír felröppenése után azt mondta, hogy Olmert üzenetet küldött Aszadnak Erdogan révén, s ebben azt hangsúlyozta, hogy Izrael békeszándékai komolyak, s fontos lenne előre lépni. Ezt egy török forrás azzal egészítette ki, hogy mindkét fél személyesen megerősítette Erdogannak egy párizsi szállodában, hogy a tárgyalások folytatását óhajtják, de egyéb részleteket e forrás sem közölt.
    
Aszad szombaton azt mondta, hogy további bizalomerősítő lépésekre van szükség a szakértői szintű, Ankarában folyó közvetett tárgyalásokon, mielőtt közvetlen megbeszéléseket tarthatnának a felek.
    
Szíria és Izrael 1948 óta hadiállapotban áll. A két ország - nyolc év szünet után - májusban kezdte újra közvetett tárgyalásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára