szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar gép is bemutatkozik a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett hétfői parádén. A párizsi katonai díszszemle lesz az első, ahol magyar pilótákkal külföldi légi bemutatón repül a magyar légierő Gripen vadászgépe.

Az ünnepen Nicolas Sarkozy francia államfő meghívására részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, aki az EU és a mediterrán országok vasárnap kezdődött csúcsértekezletére érkezett a Párizsba.

A bemutatóra való felkészülés jegyében a két magyar pilóta a franciaországi Nancyban nemrégiben már gyakorolta a francia gépekkel való közös repülést. A díszszemlére - az "összeurópai légi felvonulásra" - egy tartalékgépet is vittek a pilóták.

A francia nemzeti ünnepen minden évben katonai díszszemlét tartanak Párizsban, a Champs-Elysées-n. Tavaly hívtak először az összes európai uniós tagállamból katonákat a díszszemlére, Magyarországot akkor a honvédség díszzászlóaljának 27 katonája képviselte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorkövető Sorkövető

Tizennégy mérges darázs 300 milliárdért. A mi Gripenünk

Rossz csillagzat alatt született a magyar Gripen-ügylet, ám a lehetőségekhez képest jó döntés született, amelyre a politika adta ugyan ki az ukázt, de az eredmény katonai szempontból is elfogadható. Ma korrupciós gyanú lengi körül az ügyletet, bizonyíték azonban egyelőre semmire sincs. Csak egyrészt–másrészt típusú állítások fogalmazhatók meg a magyar Gripen-projektről.

Társadalom

Gripen-helybenjárás

Öt hónapja nem történt érdemi lépés annak kiderítésére, van-e egyáltalán kiderítenivaló a svéd-brit Gripen...

Tóta W.: Igazságot Orbán Gáspárnak!

Tóta W.: Igazságot Orbán Gáspárnak!

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt