szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felzúdulást váltott ki az Egyesült Államokban a The New Yorker című magazin hétfői számának címlapján közölt karikatúra, amely Barack Obamát, a várható demokrata párti elnökjelöltet hagyományos muszlim ruhában, feleségét pedig terroristaként ábrázolja, amint a pár éppen összeüti öklét a Fehér Ház ovális irodájában.

A szatirikus rajzon a politikus szandált és turbánt visel, Michelle Obama vállára vetve gépfegyver lóg. A háttérben egy amerikai zászló ég a kandallóban, a falra akasztott kép pedig Oszama bin Ladent ábrázolja.

David Remnick, a magazin szerkesztője szerint a Félelem politikája című karikatúrával éppen a konzervatív tábor Obama ellen irányuló, a választók megfélemlítésére játszó sorozatos támadásait akarták kigúnyolni. "A szatíra a munkánk egyik eszköze, amellyel tükröt tartunk az abszurd jelenségek elé. Az égő zászló, a radikális iszlamizmust idéző öltözék, a falon lógó portré mind az Obamát ért jobboldali támadásokra utal" - hangsúlyozta a szerkesztő.

A szenátor kampánystábja azonban elítélte a gúnyrajzot. "Lehet, hogy a The New Yorker úgy véli, a rajz a jobboldali kritikákat gúnyolja ki, ám a legtöb olvasó "ízléstelennek és sértőnek" fogja tartani, és ezt mi is így érezzük" - közölte Bill Burton, Obama kampányszóvivője.

John McCain, a várható republikánus elnökjelölt kampánystábja szintén elítélően nyilatkozott a magazin merész címlapjáról, és teljes mértékben egyetértett azzal, hogy a rajz ízléstelen és sértő.

Az afro-amerikai szenátorról az utóbbi hónapokban elterjedt alaptalan és megtévesztő híresztelések a mai napig tartják magukat, és sok amerikai még mindig úgy tudja, hogy Obama muszlim hívő, aki a Biblia helyett a Koránra esküdött fel a szenátusban, sőt gyerekkorában radikális iszlamista iskolába járt Indonéziában. A Fox News konzervatív hírtelevízió legutóbb "terrorista pacsizásnak" bélyegezte meg azt, hogy Michelle Obama egy kampánygyűlésen a demokrata párti elnökjelöltség megszerzése feletti örömében mosolyogva összeütötte öklét férjéével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Obama kampánypénze

Nem kér pénzt az amerikai szövetségi költségvetésből a kampányára, mert az hátrányba hozná republikánus ellenfelével...

MTI Világ

Hollywood Obama mögé állt

A hollywoodi filmipar hírességei felsorakozni látszanak Barack Obama mögött. Kedden Los Angelesben óriási adománygyűjtő partit rendeztek a várható demokrata párti elnökjelölt javára.

hvg.hu Shake

Obama lánya cikinek érzi az apját

Legyen egy apa akármilyen híres és hatalmas, attól még zavarba hozhatja a lányát viselkedésével, ahogy ez a demokrata elnökjelölttel is történt. A lány most valamit visszaadott.

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály