szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama, a várható demokrata párti elnökjelölt "finomította" egy korábbi Jeruzsálemmel kapcsolatos kijelentését, arra hivatkozva, hogy helytelenül választotta meg a szavakat, amikor azt mondta: Jeruzsálemnek Izrael oszthatatlan fővárosának kell maradnia.


 
Obama a CNN hírtelevíziónak adott vasárnapi interjúban kifejtette: a legnagyobb Izrael-barát lobbi, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) küldöttei előtt június elején tartott beszédével nem az volt a szándéka, hogy a palesztin-izraeli válság egyik legfontosabb státuskérdését előre meghatározza, mert abban az érintett feleknek kell majd megoldásra jutni a tárgyalások során. Magyarázata szerint szavaival alapvetően csak arra próbált célozni, hogy nem akar szögesdrótkerítést, amely az 1967-es háború előtti állapotokhoz hasonlóan, kettészelné Jeruzsálemet. A hamarosan a Közel-Keletre látogató politikus hangsúlyozta: megvan a lehetőség arra, hogy egybefüggő Jeruzsálem jöjjön létre.
 
Az izraeli vezetés annak idején nagy elégedettséggel fogadta Obama június 4-én az AIPAC előtt tartott beszédét, a palesztinok viszont visszautasították az illinois-i szenátor szavait, leszögezve, hogy soha nem fogadnak el olyan palesztin államot, amelynek nem Jeruzsálem a fővárosa.
 
Obama a szavait követő palesztin felzúdulásra reagálva már az ominózus beszéde utáni napon kijelentette, hogy Jeruzsálem státusát a béketárgyalásokon kell meghatározni.
 
Izrael 1967-ben a hatnapos háborúban foglalta el, majd annektálta Kelet-Jeruzsálemet, amelyre a palesztinok is igényt tartanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Obama kampánypénze

Nem kér pénzt az amerikai szövetségi költségvetésből a kampányára, mert az hátrányba hozná republikánus ellenfelével...

MTI Világ

Hollywood Obama mögé állt

A hollywoodi filmipar hírességei felsorakozni látszanak Barack Obama mögött. Kedden Los Angelesben óriási adománygyűjtő partit rendeztek a várható demokrata párti elnökjelölt javára.

MTI Világ

Felzúdulás a The New Yorker Obama-karikatúrája miatt

Felzúdulást váltott ki az Egyesült Államokban a The New Yorker című magazin hétfői számának címlapján közölt karikatúra, amely Barack Obamát, a várható demokrata párti elnökjelöltet hagyományos muszlim ruhában, feleségét pedig terroristaként ábrázolja, amint a pár éppen összeüti öklét a Fehér Ház ovális irodájában.

hvg.hu Shake

Obama lánya cikinek érzi az apját

Legyen egy apa akármilyen híres és hatalmas, attól még zavarba hozhatja a lányát viselkedésével, ahogy ez a demokrata elnökjelölttel is történt. A lány most valamit visszaadott.

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel