szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy 15 évesen elfogott és Guantánamón fogva tartott kanadai fogoly kihallgatásáról közölt kedden - első ízben - videofelvételt a CBC kanadai tévéadó.

Omar Hadrt hat évvel ezelőtt fogták el Afganisztánban. Gyilkossággal és emberölési kísérlettel vádolják, továbbá azzal, hogy együttműködött az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.
 
A bemutatott tízperces felvétel annak a hét és fél órás anyagnak a kivonata, amelyet 2003 februárjában készítettek a Kuba szigetén lévő börtöntáborban, amikor kanadai ügynökök kihallgatták őt. A felvételt Hadr ügyvédje bocsátotta a televízió rendelkezésére. A teljes videoszalagot pedig kedden tervezte átadni a CBC-nek.
 
Egy kanadai bíróság bizonyos feltételek mellett júniusban engedélyezte a videó nyilvánosságra hozatalát. A felvételen a vádlott többször sír vagy kétségbeesésében a haját tépi - jelentette a Globe és a Mail című lapok internetes változata. Hadr ma az egyetlen nyugati állampolgárságú fogoly Guantánamón.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Bezárnák a Guantanamót

Parlamenti képviselők támogatják az Amnesty International követelését: zárják be Guantanamót és vessenek véget a törvénytelen fogva tartásnak.

MTI Shake

Guantánamón és bin Ladenen röhögnek az amerikai nézők

Guantánamo, Irak, Oszama bin Laden, Afganisztán, szeptember 11.: az amerikai komédia tabukat döntöget. A témákról szóló komoly filmek csak szerény bevételt jelentettek Hollywoodnak, ezért most megpróbálkoznak a szatírával.

MTI Világ

Guantanamón megkezdődött a 9/11 per

Megkezdődött a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek vádlottjainak pere a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton csütörtökön.

Belebukott a cseh közegészségügyi intézet vezetője a soron kívül osztogatott oltásokba

Belebukott a cseh közegészségügyi intézet vezetője a soron kívül osztogatott oltásokba

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek