szerző:
HavariaPress
Tetszett a cikk?

Vérdíjat tűztek ki Afganisztánban a szövetségi békefenntartó egységek speciális szakképzettségű tagjaira.

Az ázsiai ország tálib felkelői körében külön-külön fejkvótája van a tolmácsoknak, orvosoknak és tűzszerészeknek – utóbbiak „tarifája” például kereken tízezer dollár - értesült a HavariaPress.

Amennyiben egy-egy merényletet videóra tud felvenni az elkövető, még több pénzt kaphat, hiszen ezeket a felvételeket aztán terjesztik is egymás közt. A tálibok pszichikai hadviselésének komoly részét képezi a speciális szaktudású katonák és szakemberek likvidálása, illetve az, hogy ezek felvételeit egymás közt terjesztik, hiszen az ilyen esetek növelik a harci moráljukat, miközben a szövetségesek számára demoralizálóan hatnak.

A hírügynökség információi szerint a tűzszerészek likvidálására bevett módszer a tálibok részéről, hogy csapdaként kihelyeznek egy kisebb robbanószerkezetet egy út mellett, jól látható helyen, a közelben pedig egy másik, nagyobb hatóerejű bombát rejtenek el, és ezt robbantják fel, mikor megérkezik a tűzszerész járőr a csapda hatástalanítására. Mindezen információk alapján nem kizárt, hogy merényletben hunyhatott el az a két magyar tűzszerész is, akik június 10-én, illetve július 12-én vesztették életüket az ázsiai országban.

A HavariaPress értesüléseit a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán a további vizsgálatok lezárultáig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban kedden reggel; a katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Éppen négy éve történt hasonló tragédia, de akkor Irakban: 2004 júniusában a 27 éves Nagy Richárdot ölte meg egy robbanószerkezet.

Hét nap

TŰZSZERÉSZ-TRAGÉDIA

A rendszerváltás óta bekövetkezett legsúlyosabb honvédségi tragédiában múlt pénteken egyszerre három tűzszerész halt...

MTI Világ

Ismét magyar katona halt meg Afganisztánban

Meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban; Nemes Krisztiánt, aki csak néhány hete szolgált a tartományi újjáépítési csoportnál, hősi halottá nyilvánította és posztumusz őrnaggyá léptette elő Szekeres Imre honvédelmi miniszter - jelentették be a HM-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón szombat este.

Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk