szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A keddi belgrádi újságok a címlapon számolnak be Radovan Karadzsics elfogásáról, s tele vannak az akció körülményeit illető ellentmondásos találgatásokkal.

A letartóztatásról egyelőre csak egy szűkszavú hivatalos közlemény jelent meg, amelyből annyi derült ki, hogy a szerb biztonsági szolgálatok fogták el a volt boszniai szerb elnököt. A belgrádi belügyminisztérium annyit közölt, hogy munkatársai nem voltak részesei az akciónak. Újabb hivatalos tájékoztatás a kedd délelőtti órákban várható, amikor Raszim Ljajics, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős tanács elnöke és Vladimir Vukcsevics, a háborús bűnösökkel foglalkozó szerb különleges ügyész tart sajtóértekezletet.

Meg nem nevezett forrásból azonban a Politika és a Press című újság is úgy értesült, hogy Karadzsicsnak elfogásakor festve volt a haja, s hosszú szakállat is viselt. A Press ehhez még azt is hozzáteszi, hogy az egykori politikus épp a horvát tengerpartra, Splitbe készült, amikor elfogták. A Vecsernje Novosztit ezzel szemben valaki arról tájékoztatta, hogy Karadzsicsot a szerb főváros Vracsar nevű belső kerületében fogták el, ahol hosszabb ideje bújkált.

A Blic állítja, hogy tartózkodási helyét a Biztonsági Információs Szolgálat már egy hónapja felderítette, s a letartóztatással azért vártak, mert minden kétséget kizáróan meg akarták állapítani a személyazonosságát. Ez a múlt hét péntekére sikerült, majd következett az akció előkészítése, s hétfőn este hét óra körül a letartóztatás. Az Alo című újság is úgy tudja, hogy az akciót az információs szolgálat, konkrétabban annak a tisztségéről egy-két hete indoklás nélkül leköszönt korábbi vezetője, Rade Bulatovics irányította, s részt vett benne Borisz Tadics államfő kabinetfőnöke, Miodrag Rakics.

A Danasz című újságot valaki úgy tájékoztatta, hogy az illetékeseknek sikerült új információkat szerezniük azokról, akik segítik a bujkálásban Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregfőparancsnokot. Az értesülések azonban csak rájuk vonatkoznak, s nem a Hága által ugyancsak üldözött tábornokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Őrizetbe vették Radovan Karadzsicsot

A volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat ügyvédje szerint július 18-án, pénteken, a Belgrád és a szerb főváros melletti Batajnica település között közlekedő buszon vették őrizetbe. Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire.