szerző:
MTI

Elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, a több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat, akinek terhére többek között a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.

Karadzsics elfogását Borisz Tadics Nyugat-barát szerb elnök hivatala jelentette be hétfő este. Szűkszavú közleménye szerint a szerb biztonsági szolgálatok "az este folyamán azonosították Radovan Karadzsics hágai vádlott tartózkodási helyét, megfosztották szabadságától, majd a belgrádi körzeti bíróság háborús bűnök ügyében ítélkező tanácsának vizsgálóbírája elé vezették", összhangban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről szóló törvény előírásaival.

A dokumentum nem tett említést az elfogás helyéről. A belgrádi bírósághoz közel álló forrásból mindazonáltal ismertté vált, hogy Karadzsicsot Szerbiában fogták el, a szerb kormányhoz közel álló források pedig egyenesen Belgrádot nevezték meg az elfogás helyszíneként, a keddi belgrádi lapok pedig tele voltak az akció körülményeit illető ellentmondásos találgatásokkal. Szerb kormányforrások szerint Karadzsicsot egy külföldi titkosszolgálattól kapott értesülés alapján hetek óta követték. Elfogásakor nem tanúsított ellenállást.

Az éjszaka folyamán a szökevényt kihallgatta a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság vizsgálóbírója, Milan Dilparics. A vádlott ügyvédje, Szvetozar Vujacsics szerint védence a kihallgatáson azt állította, hogy a főváros és a Belgrád melletti Batajnica település között közlekedő buszon fogták el a múlt héten péntekén. Mint mondta, "valamilyen sapkát húztak a fejére", ezért Karadzsics nem is tudja, hogy kik fogták el.

Dilparicsot meglepte Karadzic kijelentése. A vizsgálóbíró azt mondta, hogy ellenőrizni fogja a vádlott állításait, a szerbiai nemzetbiztonsági tanács ugyanis előzőleg közölte: a vádlottat hétfőn fogták el. Egy kedd délelőtti hivatalos belgrádi sajtóértekezleten szintén a hétfői napot jelölték meg az elfogás napjaként.

Milan Dilparics szerint a kihallgatás során a vádlott nem tagadta kilétét. Újságírók azt firtatták a vizsgálóbírótól, hogy teljesültek-e a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) való kiadatás feltételei. "Minden befejeződött" - válaszolta Dilparics, aki szerint a kiadatásig Karadzsics a különbíróság fogdájában marad.

A hatályos szerb törvények szerint a különleges rendeltetésű törvényszék vizsgálóbírójának kell engedélyt adnia a kiadatási eljárás megindításához, előzőleg azonosítania kell a vádlottat, szembesítenie kell a hágai vádirattal.

Három napon belül kell állást foglalni a kiadatás megindításáról - ami ellen a vádlott panaszt nyújthat be -, de az elmúlt években a hágai vádlottak kiadatásakor ez csupán formalitás volt, a vizsgálóbíró sosem gördített akadályt a kiadatás elé.

Szvetozar Vujacsics bejelentette, hogy benyújtja az óvást a kiadatás ellen. Az ügyvéd úgy tudja, hogy Milan Dilparics a kihallgatás után már utasítást is adott a kiadatási eljárás megindítására. Az óvásról háromtagú bírói testület határoz. Erre három napja van, s amennyiben úgy dönt, hogy a kiadatásnak megvannak a jogi feltételei, a kiadatásról szóló konkrét döntést az igazságügyi minisztérium hozza meg, s a belügyminisztérium hajtja végre.

Népirtással vádolják, Hágában várják (Oldaltörés)


Karadzsicsot a Nemzetközi Törvényszék (NT) népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja, és nemzetközi körözést adott ki ellene. A volt politikus számlájára írják, hogy a szerb erők az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején 43 hónapon át ostromolták Szarajevót, több mint tízezer ember életét oltva ki. Karadzsicsot szintén felelősnek tartják - vádlott-társával, Ratko Mladiccsal, a boszniai szerbek volt hadseregparancsnokával együtt - a közel nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú életét kioltó srebrenicai mészárlásért. Rajta kívül az NT még két szökésben lévő vádlottat, Mladicsot és Goran Hadzsics volt horvátországi szerb vezetőt körözi.

Karadzsicsot másfél héttel az új szerb kormány megalakulása után fogták el. A kormánykoalíciónak a Tadics vezette Nyugat-barát szerb politikai erők mellett a Karadzsics egykori mentora, Szlobodan Milosevics néhai szerb és jugoszláv elnök - szintén hágai vádlott - által alapított Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is tagja.

Az elfogást hírügynökségi értékelés szerint úgy időzítették, hogy a lehető legnagyobb hatást érje el: az Európai Unió (EU) tagállamainak külügyminiszterei kedden ülnek össze, hogy megvitassák a kapcsolatok szorosabbra fűzését a Nyugat-barát erők vezette új szerb kormánnyal, s a tervek szerint ugyanezen a napon az új kabinettel való ismerkedés jegyében Belgrádba látogatott volna az NT főügyésze.

Serge Brammertz szerb kollégáitól kapott tájékoztatásra hivatkozva hétfő éjszaka megerősítette és üdvözölte Karadzsics kézre kerítését, de szóvivője útján jelezte: látogatását későbbre halasztja, s Hágából követi figyelemmel a vádlott kiadatásával kapcsolatos fejleményeket.

Karadzsics elfogása volt az egyik fő feltétele - az NT-vel való, Belgrádtól elvárt maradéktalan együttműködés részeként - az EU-szerb kapcsolatok szorosabbra fűzésének.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon

Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon

Elgázolt egy embert a Ceglédre tartó személyvonat

Elgázolt egy embert a Ceglédre tartó személyvonat

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról