szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erélyesen elutasítja Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök azokat a szarajevói állításokat, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot (RS) fel kell számolni, mert a népirtással vádolt és letartóztatott Radovan Karadzsics „képződményének” tekinthető.

Dodik az RTS szerbiai állami televíziónak kedden késő este nyilatkozva leszögezte, hogy az RS nem a volt boszniai szerb elnök, Karadzsics által levezényelt népirtás révén létrejött „képződmény”. A szerb entitás létrejötte az emberek, elsősorban a boszniai szerbek igényéből fakadt, akik Jugoszlávia tragikus szétesésekor politikai, területi és intézményes keretet akartak létrehozni saját védelmükhöz.

A volt boszniai szerb elnöke Karadzsics letartóztatása után Szarajevóban - elsősorban a bosnyák politikai körökben - ismét felerősödtek azok a hangok, hogy az RS Radovan Karadzic és feltételezett bűntársa, Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok által levezényelt népirtással jött létre, ezért nincs létjogosultsága.

Dodik emlékeztetett arra, hogy a szarajevói politikusok szavaiban nincs semmi új, mert minden lehetőséget kihasználnak, hogy megkérdőjelezzék az RS létét. Dodik leszögezte, hogy Radovan Karadszics ellen egyelőre csak vádat emeltek, nem ítélték el, és kizárólag bíróság mondhatja ki bárkinek is a bűnösségét. Felszólította Miroslav Lajcakot, az Európai Unió boszniai főképviselőjét, hogy tegye lehetővé a Boszniában élő Karadzsics családnak, hogy meglátogathassa az egyik belgrádi fogdában kiadatásra váró rokonukat. „Szerintem segíteni kell ennek a családnak, amely szörnyű napokat élt meg” – mondta Dodik.

Belgrádban néhány százan tüntettek Karadzsics szabadon bocsátásáért. A rendőrök szétoszlatták a csődületet:VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Őrizetbe vették Radovan Karadzsicsot

A volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat ügyvédje szerint július 18-án, pénteken, a Belgrád és a szerb főváros melletti Batajnica település között közlekedő buszon vették őrizetbe. Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire.

MTI Világ

Zűrzavar és harag Karadzsics szülőfalujában

Radovan Karadzsics őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él.

MTI Világ

Brüsszelhez igazították Karadzsics elfogását

Elfogták Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, a több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat, akinek terhére többek között a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.

MTI Világ

Álnéven praktizált Karadzsics Belgrádban – fotó

Radovan Karadzsics annyira bízott álcázásában, hogy az utóbbi időben Belgrádban élt, s egy magánrendelőben alternatív gyógyászattal foglalkozva pénzt is keresett - derült ki kedden egy sajtóértekezleten.

MTI Világ

A Karadzsics-család okmányait bevonták

A Bosznia és Hercegovinában teljhatalommal bíró nemzetközi főmegbízott, Miroszlav Lajcsak utasítására nem hagyhatja el az országot a háborús bűnökért keresett Radovan Karadzsics egykori szerb vezető családja - jelentette szombaton a belgrádi sajtó.