szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy fölénnyel megnyerte az angolai parlamenti választást a kormányzó Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért (MPLA) nevű párt a hétfőn közölt újabb részeredmények szerint.

 

A választásokon leadott szavazatok 75 százalékos feldolgozottsága mellett a közel három évtizede hatalmon lévő MPLA a voksok 81,62 százalékát szerezte meg, míg a Nemzeti Unió Angola Teljes Függetlenségéért (UNITA) nevű ellenzéki párt csak 10,47 százalékot kapott.

Az UNITA jelezte, hogy nem fogadja el az eredményt arra hivatkozva, hogy a voksolás számos szabálytalanság miatt nem érvényes.

Az Európai Unió megfigyelői viszont legújabb állásfoglalásukban azt közölték, hogy a voksolás átlátható volt, és a választók teljesen szabadon dönthettek az afrikai országban. "Az erőszak vagy a megfélemlítés semmilyen jelét nem tapasztaltuk a kampány alatt" - mondta Luisa Morgantini, az unió közel 100 fős missziójának a vezetője. A megfigyelők jelentése szerint Angola megerősítette a béke és a demokrácia melletti elkötelezettségét a magas részvételi aránynak és a nyugodt választási folyamatnak köszönhetően.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint az angolai választás pozitív előrelépést jelent a többpárti demokrácia irányába.

Ugyanakkor a megbízottak szerint volt némi hiányosság a szervezés és az ellenzék médiaszereplése terén.

Az EU-megfigyelők korábban katasztrofálisnak minősítették a pénteken és szombaton tartott választások megszervezését.

Angolában először tartottak parlamenti választást a 27 éven át tartó, több mint félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború 2002-es befejezése óta. Az afrikai országban az utóbbi években rohamosan megnőtt az olajkitermelés, és Angola már szorosan felzárkózott a kontinens legnagyobb exportőre, Nigéria mögé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből

Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre

Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre