szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sarkozy hétfőn José Manuel Barroso, az EU-Bizottság elnöke és Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főmegbízott társaságában Moszkvában találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, hogy tájékoztassa őt az uniós testületekben a konfliktussal kapcsolatban kialakított álláspontról.

Nicolas Sarkozy francia államfő felszólította Oroszországot, hogy teljesítse a grúz-déloszét ellenségeskedések befejezésére kidolgozott tervben vállalt kötelezettségeit. 

Medvegyev újra hangsúlyozta,  hogy Moszkva mindent elkövetett a terv végrehajtása érdekében, de számos új fejlemény jött közbe, egyebek között az, hogy Oroszország elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, s e fejleményeket figyelembe kell venni a terv megvalósításában. Leszögezte, hogy mindezt megvitatja vendégeivel. 
 
Orosz lapértesülések szerint az uniós politikusok elsősorban a Medvegyev-Sarkozy terv végrehajtását akarják elérni - mivel az EU megítélése szerint ez még várat magára -, s tájékoztatják az orosz felet az EU-testületekben kialakított álláspontról és javaslatokról. Ezek egyike szerint a nemzetközi rendőri erőkből megfigyelő csoportot hoznának létre, és megalakítanának egy nemzetközi bizottságot azzal a feladattal, hogy tisztázza, milyen arányban terheli a felelősség a grúziai konfliktusért az érintett feleket. 
 
Mind a rendőri megfigyelőkre, mind a  bizottságra vonatkozó javaslatot Moszkva gyakorlatilag már elfogadta Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő szerint. 
 
Moszkva menetrendet akar előterjeszteni a térség tartós biztonságának kialakítására, s ebben az uniós rendőri erők mellett szerepel az EBESZ katonai megfigyelő csoportja is, továbbá - feltételként - az erőszak alkalmazásának elkerüléséről szóló megállapodás megkötése Grúzia és Dél-Oszétia között. 
 
A küldöttség nyilván szeretné elérni, hogy Moszkva lépjen vissza Abházia és Dél-Oszétia elismerésének kérdésében, de ezt megfigyelők kizártnak tartják, a külügyi tárca pedig hétfőn bejelentette, hogy kedden konzultációkat tartanak az immár elismert két köztársaság képviselőivel a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.
 Az EU küldöttsége a tervezetthez képest némi késéssel érkezett Moszkvába, s nyomban megkezdődtek a tárgyalások egy Moszkva melletti kastélyban. A megbeszélések a tervezettnél jóval tovább tartanak, noha az uniós politikusok a tervek szerint még hétfőn Grúziában folytatták volna megbeszéléseiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

EBESZ-megfigyelők bejutottak a Dél-Oszétia melletti ütközőzónába

Első ízben jutottak be nemzetközi katonai megfigyelők csütörtökön az orosz hadsereg által a Dél-Oszétia körüli grúz területen létesített ütközőövezetbe azóta, hogy Grúzia és Oroszország a múlt hónapban fegyveres konfliktusba keveredett egymással a szakadár terület hovatartozása miatt.

MTI Világ

Hága: Grúzia és Oroszország meghallgatása

A hágai Nemzetközi Bíróságon hétfőn megkezdődött perben Grúzia azt szeretné elérni az ENSZ-testületnél, hogy utasítsa Oroszországot az "etnikai tisztogatás" leállítására a papíron Grúziához tartozó Dél-Oszétiában és Abháziában, ahol a lakosság többsége orosz személyi okmányokkal rendelkezik.

hvg.hu Világ

Grúzia elismerte kazettás bombák bevetését

Egy nemzetközi emberi jogi szervezet hétfői közlése szerint Grúzia elismerte, hogy kazettás bombákat vetett be a déloszét tartomány visszaszerzéséért indított támadásban.

MTI Világ

Pöttering: ilyen válság nem volt a szovjet összeomlás óta

A grúziai válság kiterjedése olyan mértékű veszélyt jelent az európai biztonságra nézve, amilyenre nem volt példa a Szovjetunió összeomlása óta - vélekedett az Európai Parlament (EP) elnöke, az EU hétfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján elhangzott felszólalásában.

MTI Világ

A britek nem akarnak EU-szerződést az oroszokkal

Az EU és Oroszország új partnerségi szerződéséről folyó tárgyalások felfüggesztésére szólította fel hétfőn az uniót a brit kormány, tiltakozásul a grúziai orosz katonai beavatkozás ellen.

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten