szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól. Kövesse az eseményeket és azok hatását a hvg.hu-n percről percre!

November 26-án összehangolt támadás ért két luxusszállodát, a Tádzs Mahalt és az Oberoit, kórházakat, a Csatrapati Sivadzsi főpályaudvart, a patinás Café Leopold éttermet, egy rendőrkapitányságot és egy zsidó szervezet székházát India pénzügyi központjában. A merényleteknek közel 200 halálos áldozata volt.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Pakisztán hajlandó együttműködni

Kemény fellépést ígért a terrorakciókban részt vett, Pakisztánban bujkáló elemekkel szemben Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök. Zardari Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén ígéretet tett arra is, hogy országa együttműködik Indiával a tettesek kézre kerítésében. Hangsúlyozta: Pakisztánnak eltökélt szándéka biztosítani, hogy területét ne használhassák fel semmilyen terrorcselekményhez.

Újdelhiből villámlátogatásra Iszlámábádba érkezett Rice is elégedetten nyilatkozott a pakisztáni vezetők elkötelezettségéről. Úgy értékelte: a fiatal polgári kormány semmiképpen nem akarja, hogy összefüggésbe hozzák terroristákkal. Éppen ezért nevezte fontosnak, hogy Pakisztán kivizsgálja, kik álltak a támadások hátterében és ne titkoljon el semmit ezzel kapcsolatban.

 

Késleltetett támadás

További részletek derültek ki a pályaudvaron talált bombákról. A pokolgépek hasonlóak voltak a Tádzs Mahal és az Oberoi szálloda, valamint a Leopold kávéház előtt talált robbanószerkezetekhez. A televízió a rendőrségre hivatkozva azt jelentette, a pokolgépeket "abban a reményben helyezték el, hogy később robbannak fel".

A rendőrség robbanószerkezeteket talált a főpályaudvaron

A rendőrség szerdán bejelentette, hogy pokolgépeket talált és hatástalanított a mumbai főpályaudvaron. A pályaudvar a múlt heti merényletsorozat egyik célpontja volt. Az NDTV televízió szerint Vilaszrao Desmukh, Mahárástra szövetségi állam főminisztere a tervek szerint szerda este a pályaudvarra látogatott volna. A CNN/IBN televízió szerint a robbanószerkezeteket még november 26-án, a merényletsorozat első napján helyezték el a nyugat-indiai város főpályaudvarán.

Rice Újdelhiben

Újdelhibe érkezett szerdán Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, hogy a terrorizmus elleni együttműködésről tárgyaljon az indiai vezetőkkel. Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal igyekszik enyhíteni a feszültséget India és Pakisztán között.

Hontalanok követték el a merényleteket?

Állampolgárság nélküli fegyveresek követték el a terrorista merényleteket - mondta Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök kedden a CNN-nek adott interjúban. "Úgy vélem, olyan hontalan fegyveresekről van szó, akik az egész térségben tevékenykednek (...) és az egész világot túszul ejtik" - fogalmazott az elnök. Ismét határozottan tagadta, hogy bármilyen felelősség terhelné a támadásokért a pakisztáni államot. "Mi is áldozatok vagyunk" - mondta a politikus az amerikai hírtelevíziónak. Megkérdőjelezte azt az indiai állítást is, hogy az egyetlen túlélő merénylő pakisztáni állampolgár.

Nem várható háború Pakisztán és India között

Tovább romolhat a pakisztáni-indiai viszony a mumbai merényletek után, de háború valószínűleg nem lesz a két ország között - mondta Róna Ottó, a Külügyminisztérium főosztályvezetője kedden. Szerinte a probléma megoldásához a nagyhatalmak közvetítésére lesz szükség.

India nem fontolgat katonai válaszlépést

India nem fontolgat katonai válaszlépést a mumbai merényletekre - közölte kedden Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter. "Senki sem beszél katonai akcióról" - szögezte le a miniszter, amikor az újságírók arról kérdezték, milyen lépésekhez folyamodhat India válaszul a legalább 183 halálos áldozatot követelő terrortámadásokra.

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól

Az újdelhi külügyminisztérium közleménye szerint a tárca hétfőn jegyzéket adott át a pakisztáni nagykövetnek, s ebben tudatta: "pakisztáni elemek" követték el a 188 halálos áldozatot követelő vérengzést. India a Laskar-e-Taiba betiltott pakisztáni szervezetet gyanúsítja a múlt heti támadások elkövetésével. India többek között a Laskar-e-Taiba vezetőjének, Háfiz Szájednek a kiadását követeli. A névsorban mintegy ötven ember neve szerepel, így Davúd Ibrahimé, az 1993-as mumbai merényletek kitervelőjéé, aki az Indiában körözött személyek listáját vezeti. Úgy tudni, hogy Pakisztánban él, amit Iszlámábád tagad. A pakisztáni tájékoztatási miniszter kedden csak annyit mondott, hogy "válaszolni fognak az indiai jegyzékre."

Pakisztáni kormányfő: Indiának bizonyítania kell a vádakat

Bizonyítékot kell szolgáltatnia Indiának arra a vádjára, hogy pakisztániak voltak a mumbai merénylők - jelentette ki kedden a pakisztáni miniszterelnök. "Megneveztek egyes szervezeteket... de ez nem bizonyíték. Ha fel tudnak mutatni bizonyítékokat, készek leszünk teljes mértékben együttműködni" - mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Juszuf Raza Gilani.

Gilani egyúttal cáfolta, hogy nézeteltérések lennének kormánya és a hadsereg között, miután Iszlámábád szombaton úgy döntött, hogy az előzetes bejelentés ellenére mégsem küldi Indiába a pakisztáni titkos szolgálat vezetőjét segítségül a mumbai merénylet körüli nyomozásban, hanem csupán egy egyszerű ügynök utazott a szomszéd országba. A pakisztáni kormányfő ugyancsak cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a pakisztáni hadsereg visszavonhatja egységeit az északnyugati területekről, ahol az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő tálibok ellen harcolnak, hogy átvezényeljek őket az Indiával határos keleti zónába.

Pokolgép robbant Indiában egy vonaton

Az időzített pokolgéppel végrehajtott robbanás a reggeli órákban történt, az Asszám szövetségi állam központjától, Gauhátitól háromszáz kilométerre délre található Diphú vasútállomásán. Egyelőre senki sem vállalta a terrorakciót, de a hatóságok a Karbi Longri Nemzeti Felszabadítási Front nevű törzsi lázadó csoportra gyanakszanak, amely immár öt éve harcol az autonómiáért Asszámban. A feltételezések szerint nincs összefüggés a diphúi robbanás és a múlt heti, a legfrissebb hivatalos adatok szerint 188 halálos áldozattal és 313 sebesülttel járó mumbai terrorista támadások között.

© AP

1 2 3 4 5 6 7

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!