szerző:
hvg.hu

Közel kéthetes szünet után kedd reggel újraindult az orosz földgázszállítás Európába, amit az Európai Unió szakemberei is ellenőriznek. A gázfolyam közép-európai idő szerint 8.30 körül indult újra, Magyarországra kedden 13.20-kor érkezett meg a gáz Ukrajna felől Beregdaróchoz. Kedden várhatóan 10 millió köbméter földgáz jöhet Ukrajna felől, és további kétmillió köbméter az ausztriai Baumgarten felől.

1 2 3 4 5 6 7
27
Sorrend megfordítása

Bulgária kártalanítási igényét vizsgálja a Gazprom

A Gazprom megvizsgálja Bulgária kártalanítási igényét a január első felében elmaradt gázszállítás miatt, mondta az orosz Gazprom gázvállalat vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev Szófiában.

A Roszukrenergo elvesztette gázközvetítő szerepét

A Roszukrenergo cég nemcsak az orosz-ukrán gázüzletben közvetítőként betöltött szerepét vesztette el, hanem a Gazprommal szembeni adósságát az orosz monopólium átadta a Naftogaznak, amely ennek fejében el akarja venni a Roszukrenergo ukrán tárolókban lévő gázát - jelentették az orosz gazdasági lapok csütörtökön.

FGSZ: normál üzemmódban működik a földgázrendszer

Kedden kora délután óta ismét normál üzemmódban működik a magyar gázrendszer, az orosz gáz Ukrajnán keresztül a szerződésnek megfelelően 48 bar, plusz-mínusz 1 bar nyomáson érkezik - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt.

Az FGSZ szerint csütörtökön az ország fogyasztása várhatóan 50 millió köbméter lesz, amire a források rendelkezésre állnak. Az FGSZ közölte azt is, hogy Ukrajna felől minden nap különböző mennyiség érkezik az országba, annak megfelelően, hogy ez egyes napokon a gázkereskedők milyen mennyiségi igényeket jelentenek be.

A kereskedelmi mennyiség ezért naponta változik, fontos azonban, hogy a gáz a szerződésben rögzített 48 bar, plusz-mínusz 1 bar nyomáson érkezzen.

Vészüzemmódban az ukrajnai gázvezetékrendszer

Vészüzemmódban van az ukrajnai gázvezetékrendszer, ezért az illetékes ukrán hatóság megszigorította a vezetékrendszer ellenőrzését. Erre azután került sor, hogy az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások ideiglenes leállítása miatt a gázvezetékek többségében a földgázt visszafelé áramoltatták a gáztározók irányából.

A vezetékrendszer még a "szovjet időkben" épült, több mint 60 éves. Azóta egyszer sem fordult elő, hogy megváltoztatták volna a gázáramlás irányát - emlékeztetett a hatóság képviselője. Nem lehet ezért tudni, milyen következményekkel járt ez a változás.

A Mi Ukrajnánk pártja óva int az orosz-ukrán gázszerződés felmondásától

Óva intette az orosz-ukrán gázmegállapodás felmondásától az ukrán nemzetbiztonsági tanácsot szerdán Kijevben Mikola Martinenko, az államfő mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) párt parlamenti frakcióvezetője. A politikus szerint nem kizárt, az ukrán nemzetbiztonsági tanács január 23-i ülésén olyan döntést hoz, amely kötelezné Julija Timosenko ukrán kormányfőt, hogy mondja fel a január 19-én az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetői között létrejött tízéves gázszállítási megállapodást.

A szlovákok zokon vették az ukránok viselkedését

A szlovák államfő szerint Ukrajna a földgázválság idején nem volt megbízható, s amennyiben be szeretne lépni az Európai Unióba, akkor változtatnia kell viselkedésén. Ivan Gasparovic erről azután nyilatkozott, hogy szerdán Pozsonyban találkozott a szlovákiai vállalkozói szövetség képviselőivel.

Szerinte a gázválságnak nincs még vége, csupán félbe lett szakítva. "Félek tőle, de kimondom, hogy a válságot csak hosszabb vagy rövidebb időre megszakították. Ezt majd meglátjuk" - fejtette ki véleményét Gasparovic.

Az Emfesz továbbra is ellátja partnereit gázzal

Az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. továbbra is biztonságosan ellátja vevőit földgázzal – közölte Gallyas Igor, az Emfesz kommunikációs vezetője. Az Emfesz gázkereskedelmi tevékenysége nem függ össze azzal, hogy ellátója, a RoszUkrEnergo – keddi moszkvai bejelentése értelmében – nem szállít több földgázt Ukrajnának.

Gallyas Igor szerint az Emfesznek jelenleg 2015-ig szóló, érvényes szerződése van a RoszUkrEnergóval. A RoszUkrEnergo a Gazprom mérlegében konszolidált leányvállalata, így belátása szerint döntheti el, hogy kereskedelmi tevékenységét melyik leányvállalatán keresztül és milyen módon strukturálja.

A magyarországi energetikai cég kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy a társaság folytatja tevékenységét a gázszolgáltatás különböző területein, az áramkereskedelemben és az erőműépítésben is.

A RoszUkrEnergónál korábban közölték, hogy még 11 milliárd köbméter földgázuk van ukrajnai tárolókban, és ebből három milliárd köbmétert 2009-ben az Emfesz kap meg. Az Emfesznek egyébként - a kedden lezárult közel három hetes gázkrízis után is – még 180 millió köbméternyi földgáza van magyarországi tárolókban. A RoszUkrEnergo Magyarországon kívül Romániába, Lengyelországba és Németországba is szállít földgázt.

A Balkánra is megérkezett az orosz földgáz

Szerda reggel a Balkánra is megérkezett az orosz földgáz. „Ma reggeltől a gázimport felújult Románia számára” - közölte az állami vezetéküzemeltető, a Transgaz főnöke, Ioan Rusu. Az orosz-ukrán gázvita miatt Románia január 7-e óta nem tudott orosz földgázt importálni.

A gázviszály lezárását óvatosan értékeli az orosz sajtó

Igen óvatosan értékelték az orosz-ukrán gázviszály lezárását jelentő, s remények szerint a jövendő hasonlókat elhárító kétoldalú megállapodást szerdán az orosz lapok. Az ellentmondó közléseket idézve rámutattak: nem tudni, végül mennyit fizet Ukrajna a gázért.

Normál üzemmódban a gázszállító-rendszer

A magyar szállítórendszer ismét a normál üzemmódban működik, a gázforgalmazási rend átállása kedden technikai probléma nélkül befejeződött - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. A közlemény szerint kedden délután 13:20 perckor indult meg ismét az import földgáz szállítása Ukrajna irányából Magyarországra. 
   
Kedden 10-11 millió köbméter földgáz érkezik Ukrajna felől, szerdától pedig a teljes megrendelt mennyiség. Szerdán a tranzittal együtt mintegy 30-34 millió köbméter gáz érkezésére számít az FGSZ Zrt.

1 2 3 4 5 6 7
27

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már itthon is árul műhúsos burgert a Burger King

Már itthon is árul műhúsos burgert a Burger King

Hasszán F. azt kérte, ne végezzék ki - élőben a tárgyalásról

Hasszán F. azt kérte, ne végezzék ki - élőben a tárgyalásról

Meghalt Kende János történész

Meghalt Kende János történész

Elöl is van kipufogója ennek az 1546 lóerős izomautónak

Elöl is van kipufogója ennek az 1546 lóerős izomautónak

Berendelték az amerikai nagykövetség ügyvivőjét az Orbánnal kapcsolatos fake news miatt

Berendelték az amerikai nagykövetség ügyvivőjét az Orbánnal kapcsolatos fake news miatt

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán