szerző:
MTI

Nem változnak a német-magyar kapcsolatok a németországi parlamenti választások után – nyilatkozta az MTI-nek Eberhard Sandschneider, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) igazgatója, aki szerint a német külpolitika általánosságban is változatlan marad.

A külpolitikai elemzésekkel, illetve tanácsadással foglalkozó, a politikai döntéshozókkal szoros kapcsolatban álló intézet igazgatója különleges viszonyként jellemezte a kétoldalú kapcsolatokat, és utalt arra: a német pártok körében erről nem volt és ma sincs semmilyen vita.

Ami ma uralkodó szerepet tölt be, az a történelmi emlékezés – jelentette ki a szakértő, utalva a vasfüggöny lebontásának, illetve a magyarországi határnyitásnak a 20-ik évfordulójára, ennek kapcsán pedig arra a fontos szerepre, amit Magyarország a berlini fal leomlásában, illetve Németország újraegyesítésének előmozdításában betöltött.

A kétoldalú viszony nem változik, akármilyen kormány kerül is hatalomra Németországban – vélekedett Sandschneider, hangsúlyozva, hogy ez a kapcsolat mindig is független volt attól, hogy a két országban melyik párt került hatalomra. A jó viszony mindkét ország alapvető érdeke is; és ezt nem befolyásolja a kormányok összetétele – mondta. Utalt a szoros gazdasági kapcsolatokra és arra, hogy Magyarország tranzitországként fontos szerepet tölt be Európa energiaellátásában, ami ugyancsak azt támasztja alá, hogy a jó viszony fenntartása kölcsönös érdek.

A szakértő emlékeztetett, hogy az Angela Merkel kancellár vezette nagykoalíciós kormány egyik fontos törekvése volt, hogy erősítse a kelet-közép-európai országokkal való kapcsolatokat. Ezen belül a német-lengyel viszony javítását az elmúlt évek egyik legnehezebb külpolitikai feladataként említette, amit a kormány a szakértő megítélése szerint minden nehézség ellenére sikerrel teljesített.

Eberhard Sandschneider hangsúlyozta, hogy a német külpolitika változatlan marad a választások után, legyen szó akár az Európa-, illetve a transzatlanti politikáról, akár az Oroszországhoz, illetve Kínához fűződő viszonyról vagy éppen a Közel-Keletről vagy Iránról. Ez utóbbival kapcsolatban úgy vélte, hogy a főszereplő az Egyesült Államok marad, Németország pedig „játékostárs” lesz. Utalt ugyanakkor arra: elkerülhetetlen, hogy a választások után a „kibeszéletlen” afganisztáni szerepvállalás jövője napirendre kerüljön; mint mondta, felerősödnek a kivonulást célzó követelések, és a vita a korábbinál élesebb lesz.

A szakértő szerint a külpolitika tartalmában lényegi módosulás semmiképp nem várható, legfeljebb a stílusban történhet némi változás attól függően, hogy ki kerül a külügyminiszteri székbe. A szakértő szerint ha a jelenlegi nagykoalíciót egy konzervatív-liberális kormányzati szövetség váltja fel, Németország új külügyminisztere Frank-Walter Steinmeier helyett a Szabad Demokrata Párt elnöke, Guido Westerwelle lesz. Ezzel összefüggésben pedig azt emelte ki, hogy Westerwelle Európa egyik legelismertebb politikusának, Hans-Dietrich Genschernek a „tanítványa” és pártfogoltja a mai napig. A külügyminiszteri tisztség betöltésére a Zöldek pártjának koalíciós részvétele esetén a környezetvédők vezető politikusa, Jürgen Trittin is szóba jöhet – vélekedett a szakértő, hozzátéve, hogy a külpolitika lényegi elemei egyikük esetében sem fognak változnak.

A német választási kampányban a külpolitika csaknem teljesen háttérbe szorult. Sandschneider ezt azzal magyarázta, hogy  a parlamenti pártok között - a Baloldal pártjának kivételével – szinte teljes konszenzus áll fenn a külpolitika alapvető kérdéseiben. Az igazgató ugyanakkor utalt rá, hogy Afganisztán kivételt jelent ez alól. Az afganisztáni háború rendkívül kényes téma, ugyanakkor a pártok között – a Baloldalt nem számítva – létezik egyfajta kimondatlan konszenzus arra vonatkozóan, hogy a túlzott érzelmi töltet miatt azt mégsem helyezik azt a választási kampány középpontjába – fejtette ki.

A kampányban ezért tényleges vita csak a belpolitikai, gazdasági-pénzügyi, valamint szociálpolitikai jellegű kérdésekről alakult ki – emlékeztetett a szakértő, hangsúlyozva: bármilyen koalíció jön létre Németországban, az alapvető külpolitikai konszenzus nem változik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Válaszolt a Hankook: csak úgy tűnik, mintha csökkenne a sztrájkolók szabadsága

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA

Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA