szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A drezdai Max Planck Sejtbiológiai és Genetikai Intézetben (MPI-CBG) jön létre az első, több tudományterületet összefogó rendszerbiológiai központ a világon: 2016-ig 26 millió eurót terveznek befektetni a sejtek titokzatos belső világát kutató állomásba.

"Egy élő sejtben több tízezer molekula található, ezek összjátékát kívánjuk rendszerként megérteni" - magyarázta az amerikai Gene Myers, a bázis alapító igazgatója, aki kulcsszerepet játszott az emberi örökítőanyag megfejtésében. 

A Die Welt szerint egymás mellett kutatnak majd biológusok, kémikusok, fizikusok és más szakterületek képviselő, hogy közelebb kerüljenek a fehérjéket, szénhidrátokat és más anyagokat előállító sejt gépparkjának működéséhez. A kutatások eredményeként a szövetek regenerációjáról is bővülhetnek az ismeretek.

A regeneráció mestere a Mexikóban élő axolotl nevű szalamandra, amelynek leválasztott végtagjai teljes mértékben újra ki tudnak nőni. A kutatók álma, hogy e képességet az ember számára is elérhetővé tegyék.

Szerintük a regenerációs készség az ember esetében talán csak elnyomásra került az evolúció során, és bizonyos körülmények között újra működésbe lehet hozni. 

Míg korábban az axolotl volt az MPI-CBG "kabalaállata", ma már a laposféregről vagy a vadászgörényről is el lehet ugyanazt elmondani. Előbbi ugyanis akár 180 részre osztható úgy, hogy mindegyik darabkából egy egész féreg fejlődjön ki - közölte Elisabeth Knust, a központ munkatársa.

"Meglepő módon ehhez nincs szüksége a sejtosztódásért felelős külön szervre. A vadászgörény pedig a legkisebb emlős, amelynek az emberéhez hasonló szerkezetű agya van, ami kiváló tanulmányozandó alannyá teszi a neurobiológusok számára" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!