szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Der Standard szerint Orbán saját érdekében nem hagyja bukni személyes jó barátját, Bayer Zsoltot. A konzervatív Corriere della Sera szerint az EU-nak fel kellene lépnie végre Magyarország ellen.

Bayer Zsoltnak a szombati Magyar Hírlapban megjelent írásával foglalkozott a Der Standard című osztrák és a Corriere della Sera című olasz napilap szerdán.

Der Standard: Orbán nem hagyja bukni Bayert

A Der Standard megállapította, hogy Bayer Zsolt publicista, Orbán Viktor barátja - a Fidesz alapítói körének "enfant terrible-je" - legújabb romaellenes cikkével még egyes fideszes politikusok részéről is felháborodást váltott ki. A liberális osztrák napilap tudósítója, Gregor Mayer idézi Deutsch Tamás és Navracsics Tibor megszólalását Bayer cikkével kapcsolatban. "Mindenesetre Deutsch és Navracsics nem tartoznak már az Orbán körüli belső hatalmi körhöz" - tette hozzá.

Kevéssé tűnik valószínűnek - vélekedett -, hogy a miniszterelnök bukni hagyja barátját. Bayer ugyanis - írta - publikációival nemcsak azokat az Orbán-híveket tartja a Fidesz táborában, akik ideológiailag inkább a szélsőjobboldali Jobbiknál lennének otthon, de társszervezője az Orbán melletti, úgynevezett Békemeneteknek is - írta. A "Fidesz-legendárium" szerint ezek a tüntetések akadályozták meg, hogy az EU puccsal eltávolítsa a hatalomból Orbánt - állt a Der Standard cikkében.

Corriere della Sera: az EU lépjen fel

A Corriere della Sera című olasz napilap az Európai Unió fellépését szorgalmazta Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikkét kommentálva.

"Meddig él továbbra is vissza Magyarország az Európai Unió türelmével?" - idézte a konzervatív Corriere della Sera Cicerónak Catilina elleni első beszédét.

A cikk a "Magyarország-sokk: Cigányok állatok, semmisítsük meg őket" címmel, "Vita a kormánypárt egyik újságírójának, Orbán Viktor kormányfő személyes barátjának a cikke után" alcímmel jelent meg. A lap szerint "2012 a magyar parlament egyik tagjának émelyítő felhívásával zárult a zsidókról készített speciális listával. Az új év újabb baljós idegengyűlölő és rasszista csaholással nyílik a Budapesten hatalmon levő politikai osztály tekintélyes képviselője részéről".

"2010 áprilisa óta Orbán Viktor(...) az EU tagállamában félelmet, intoleranciát keltett az idegengyűlölet baljós visszhangjával. Talán elérkezett az ideje, hogy Európa határozottan cselekedjen" - írta a Corriere della Sera. 

Az olasz lap emlékeztetett arra, hogy a roma kisebbség a magyar lakosság 7 százalékát alkotja, és a romák a szegényebb és kevésbé iskolázott réteghez tartoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret