szerző:
hvg.hu

Egy osztrák tévécsatorna "Magyarország mini diktátora sokkolja Európát" címmel közölt riportot a magyar alkotmány negyedik módosításáról és Orbán Viktorról kedden. A riport szerint Magyarországon "ijesztő váltás történik a demokráciából a diktatúrába".

A Puls4 nevű osztrák tévécsatorna kedd esti műsorában Magyarországról közöltek riportot. A műsorvezető a következőkkel konferálta fel a 2 perces bejátszást: "Most pedig egy olyan országba kapcsolunk, ahol nehéz időket él meg a demokrácia".

"Igen, a szomszédunkban jelenleg egy ijesztő váltás történik a demokráciából a diktatúrába, leaglábbis így fogalmaznak Orbán Viktor miniszterelnök kritikusai" – veszi át a szót a másik műsorvezető.

"Megkondította a vészharangokat"

"Orbán a kétharmados többségével újra módosítja az alkotmányt, ezúttal az Alkotmánybíróság jogait korlátozva. Ezzel megkondította a vészharangokat az EU-ban, ahol úgy látják, sérülnek a demokrácia alapelvei."

Magyarország "mini diktátora"
©

"Ez itt Európa új mini diktátora, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki az alaptörvény többszörös módosításával sokkolja országát" – kezdődik a riport. "A hajléktalanok innentől kezdve a törvény szerint bűnözők, a tandíj nélkül tanuló diákokat megbüntetik, ha külföldön vállalnak munkát – ez csak két példa Orbán botrányos intézkedéseire, ami Ausztriában is felháborodást kelt" – mondja a riporter.

A riportban megszólal Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter is, aki azt mondja: nem lehet szó nélkül elmenni a dolog mellett, meg kell vizsgálni, hogy sérti-e az uniós alapjogokat az alkotmánymódosítás.

A riportban az új földtörvény miatt is aggódnak, amit miután elfogadnak, "az osztrák földtulajdonosok elveszíthetik földjeiket Magyarországon". José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is arra figyelmeztette Orbánt, hogy ne sértse meg az EU alapértékeit – jegyzik meg.

Paul Lendvai is aggódik

Werner Faymann osztrák kancellár a riportban azt mondja: jónak találja, hogy nem a szomszéd országok kritizálják egymást, hanem először magasabb szinten, Brüsszelben mondják ki, ha valami nem jó.

Paul Lendvai a kancellárnál jobban aggódik – hangzik el a riportban. "Attól félek, hogy Magyarország a demokratikus alapelvek további feladásának útján jár" – nyilatkozta a televíziónak a "Magyarország-szakértőként" bemutatott újságíró.

A riport szerint ezt Angela Merkel német kancellár is így látja, aki a héten "nyíltan kritizálta" a magyar alkotmány negyedik módosítását.

vm

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban