szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tüntetést szerveznek Brüsszelben Orbán Viktor politikája és az alaptörvény-módosítás ellen március 15-én. A demonstráció idején EU-csúcsot rendeznek, amelyen Orbán Viktor is részt vesz.

"Orbán Viktor az e hét pénteki EU-csúcsra Brüsszelbe látogat. Ez alkalomból, az európai demokratikus értékek és a szolidaritás jegyében békés megmozdulást szervezünk. A célunk felhívni a figyelmet a magyar demokrácia fokozatos visszaszorítására" – írják a demonstráció szervezői a Facebookon.

A felhívásban hozzáteszik, hogy "most, a legújabb alkotmánymódosítással Orbán Viktor és a Fidesz tagadhatatlan bizonyosságot adott róla, hogy nem szégyellnek bármeddig elmenni, minden kritikát és ellenvéleményt figyelmen kívül hagyva".

"Még ha az Alkotmánybíróság ellenzi is, még ha az állampolgárok ellenzik is: ha meg akarják valósítani saját értékrendjüket, saját programjukat, akkor bizony be fogják azt emelni a legmagasabb, kötelező érvényű törvénybe, az alkotmányba" – olvasható a tüntetés Facebook-oldalán. 

"Megmutatják, azt írnak bele az alkotmányba, amit csak akarnak. Az alkotmányba, amely elviekben azon törvények gyűjteménye, amik az alapvető állampolgári jogokat és szabadságokat biztosítják, amely ezeknek a jogoknak a gyökere, nem pedig korlátja kellene, hogy legyen" – írják.

A szervezők szerint "a pártoktól és pártideológiáktól független" demonstrációt pénteken délután 3 órakor tartják az Európai Tanács mellett, a Robert Schuman téren. 

A demonstrációról beszámoló EUrologus blog szerint a felhívásban a szervezők sorba veszik az Orbán-kormány antidemokratikus lépéseit az Alkotmánybíróság hatásköreinek megvonásától az új alaptörvény elfogadásának és módosításának körülményein át a hallgatók röghöz kötéséig bezárólag.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n