szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csütörtökön bejelentett jegybanki programról közölt elemzői véleményeket az osztrák Wirtschaftsblatt és a svájci Neue Zürcher Zeitung pénteken, a pozsonyi Pravda a jövő évi magyar parlamenti választásról írt, az amerikai International Herald Tribune pedig a politika és a színház viszonyát boncolgatta.

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap a bejelentés részleteinek ismertetése mellett nyomtatott és előfizetői online kiadásában megszólaltatta Richter Sándort, a WIIW bécsi gazdasági kutatóintézet munkatársát. Az elemző helyesli a kis- és középvállalatok devizahiteleinek forinthitelre váltásának lehetőségét, "még ha nem is tartja csodafegyvernek" azt.

Rámutatott, hogy viszonylag kevés kkv-t, tizenhárom százalékukat érinti az akció. Kockázatosnak látja, hogy cserében megcsapolják az MNB devizatartalékait. Richter kétségesnek látja, hogy valóban fellendíti-e a gazdaságot az akció. "Melyik üzem bővíti a termelését, amíg nincs rá kereslet?" – fogalmazott. Az elemző szerint Matolcsy György csütörtöki bejelentése egy bővebb terv része, az MNB-elnök most tesztelte a piacok reakcióját.

A Neue Zürcher Zeitung című liberális konzervatív napilap belföldi kiadásában megjelent cikk szerint a lépés "nem megy olyan messzire, mint amitől előzőleg tartani lehetett". Elemzők korábban úgy gondolták, hogy Matolcsy alatt a jegybank egy nagyszabású állampapír-vásárlási programot indít – írta a tekintélyes svájci lap.

Orbán Viktor magyar kormányfő úgy tűnik, a legjobb úton halad annak irányába, hogy újraválasszák jövőre – állapítja meg Orbán legyőzhetetlen? Nincs ellenfele című írásában a Pravda című független szlovák lap, amely a Medián kutatóintézet legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit ismertette.

Rámutatott: az eredmények azt mutatják, hogy a magyar kormánypárt támogatottsága az alkotmányos többség újbóli megszerzésére kevés, ám "arra nyugodtan elég, hogy anélkül kormányozzon, hogy koalíciós partnert kelljen keresnie". A felaprózódott és összefogni képtelen ellenzék számára komoly figyelmeztetés kell legyen, hogy együttes preferenciájuk is mélyen alatta marad a kormányzó párt támogatottságának – jegyzi meg a Pravda, amely szerint a Fidesz támogatottságának tartós növekedése részint a közműdíjak maximalizálását célzó igyekezetével magyarázható.

A The New York Times csoporthoz tartozó International Herald Tribune pénteki nyomtatott változatában megjelent cikk szerint nagy sikerrel játsszák a budapesti Nemzeti Színházban Tony Kushner Pulitzer-díjas, az Angyalok Amerikában című darabját, Andrei Serban rendezésében. A színpadra állítás sztárja és hajtóereje azonban Alföldi Róbert, a színház művészeti igazgatója – állapítja meg riportjában Jonathan Levi.

Az írás szerzője megjegyezte, hogy az igazgató helyét július 1-jétől egy olyan ember – Vidnyánszky Attila – veszi át, aki arra tett fogadalmat, hogy a nemzet színházát visszatéríti magyar gyökereihez, "szent hellyé" változtatja. Azt írta, a magyar parlament több képviselője az utóbbi két évben többször bírálta Alföldit politikai nézetei és homoszexualitása miatt, és követelték eltávolítását. Hozzátette, hogy akárcsak Kushner darabjában, amelyben gyakran egyidejűleg fut két jelenet, és ezek időnként egymásba folynak, Budapesten is a politika időnként belefolyik a színházi életbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!