szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Munkacsoportot hozott létre az amerikai kormány helyi idő szerint hétfőn az adatgyűjtés átláthatóbbá tételére. A szakértői csoport felállítására az elmúlt hetek titkos adatgyűjtési botrányai után Barack Obama elnök személyesen adott utasítást.

Hírügynökségi jelentések szerint a csoport munkáját James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató felügyeli. A független szakértőkből álló testületnek azt kell vizsgálnia, hogy vajon az Egyesült Államok - a kommunikációs technológiák fejlődésének fényében - az adatgyűjtési kapacitásait olyan módon használja-e, ami a legjobban védi az ország nemzetbiztonsági, illetve külpolitikai érdekeit.

James Clapper szerint ugyanakkor a munka során " más politikai megfontolásokat" is figyelembe kell venni. Az igazgató ennek kapcsán említette a titkos információk nem engedélyezett terjesztésének kockázatát, valamint annak szükségességét, hogy megőrizzék a közvélemény bizalmát.

A szakértői csoportnak 60 napon belül közbülső jelentést kell Obama elé terjesztenie. A végkövetkeztetéseket, valamint a jövőre vonatkozó ajánlásokat pedig a testületnek legkésőbb december közepéig kell kidolgoznia.

Az amerikai elnök a múlt hét végén hirdette meg "átláthatósági offenzíváját". "Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt biztonságunk, valamint a szabadságjogok tiszteletben tartása között" - fogalmazott az elnök, aki szerint nem történtek ugyan visszaélések, de - mint hozzátette - reagálni kell a közvélemény elbizonytalanodására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Mintha szivárvány lett volna a Marson, de az lehetetlen – a NASA elmagyarázza, miért

Mintha szivárvány lett volna a Marson, de az lehetetlen – a NASA elmagyarázza, miért

Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe