szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első európai útját Magyarországon kezdi a japán külügyminiszter pénteken - mondta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten újságíróknak. Wintermantel Péter közölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök november végén látogat Japánba.

Kisida Fumio japán külügyminiszter magyar kollégájával, Martonyi Jánossal találkozik pénteken. A két tárcavezető közös sajtótájékoztatója előtt - a tervek szerint - szociális biztonsági egyezményt is aláír. Az egyezmény többi kölcsönös társadalom- és nyugdíjbiztosítási ellátásról is rendelkezik. A helyettes államtitkár szerint az ezzel is tovább javuló befektetési környezet újabb japán vállalatokat vonzhat Magyarországra. A nap folyamán Kisida Fumio Magyarországon élő japánokkal is találkozik. 

Szombaton a japán külügyminiszter magyarországi programjának zárásaként ellátogat az esztergomi Suzuki-gyárba és Visegrádra is. A kétoldalú kapcsolatokról szólva Wintermantel Péter hangsúlyozta, hogy a kilencvenes évek eleje óta Magyarország hagyományos keleti gazdasági partnerének számító Japán magyarországi befektetései tavaly jelentősen bővültek, a 713 millió eurós (214 milliárd forint) beruházások több mint 1400 új munkahelyet teremtettek.

A Magyarországon eddig befektetett japán tőke már meghaladja a 3,5 milliárd eurót (1050 milliárd forintot), jelenleg több mint 130 japán érdekeltségű cég működik az országban, a foglalkoztatottak száma pedig több mint 25 ezer - sorolta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a japán cégek közül eddig hárommal kötött stratégiai partnerségi megállapodást a kormány.

Az együttműködés lehetséges új területeként említette Wintermantel Péter az energetikát. Elmondta, hogy a paksi atomerőmű korszerűsítése, bővítése iránt két japán érdekeltségű vállalat érdeklődik, októberben pedig magyar-japán energiaszemináriumot szervez a Külügyminisztérium. Rendszeresek az egyeztetések az energiatároláshoz és a szén hasznosításához kapcsolódó esetleges magyarországi beruházásokról.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a visegrádi négyek soros elnökeként is fontos az együttműködés Japánnal. A következő hónapokban is több magas szintű találkozót tartanak a V4 és Japán között. November végén pedig Japánba látogat a magyar kormányfő - mondta, hozzátéve, hogy várhatóan akkor írják majd alá a japán fél által kezdeményezett Working Holiday Scheme elnevezésű, ifjúsági csereprogramról szóló egyezményt, melynek keretében néhány hónapos munkavállalásra is lehetőségük lesz a program résztvevőinek.

Wintermantel Péter beszélt arról is, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb a japán hallgatók körében a magyarországi orvosképzés. A jelenleg itt tanuló 259 japán közül 40-en készülnek orvosnak. Az ősszel induló új felsőoktatási hallgatói ösztöndíjprogram, a Stipendium Hungaricum keretében pedig a tervek szerint száz ösztöndíjas helyet hirdet meg japán fiataloknak Magyarország - mondta a helyettes államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet