szerző:
MTI

Immár Chelsea E. Manning néven, nőként tartja számon a bizalmas amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt elítélt amerikai közlegényt a Wikipedia. A világ számos vezető sajtóorgánumával ellentétben a szócikk szerkesztői - meglepően rövid vita után - a névváltoztatásról döntöttek, és azóta ha valaki rákeres Bradley Manning nevére, akkor ide irányítja át a webes enciklopédia.

Az online enciklopédia egyik szerkesztője, a "Morwen" néven regisztrált Abigail Brady rögtön azután megváltoztatta a Manningről szóló cikket, hogy a közlegény megtette vallomását az NBC televízió Today Show című műsorában, már nőnek tekinti magát, és az igazi neve Chelsea Manning. Brady gyors módosítását vita követte, de a szerkesztők végül megállapodtak, és elfogadták a változtatást.

Az emberek jelentős részének a Wikipedia számít elsődleges információforrásnak, így ez a lépés nagy hatással lehet a közvélekedésre. A webes világenciklopédia irányelvei szerint a konkrét személyekről szóló szócikkekben az általuk preferált nevet kell használni.

©

A Wikipedia azonnali reakciója különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy a média még egy nappal később sem tudott dűlőre jutni a kérdésben. Az amerikai Slate online lap újságírója, Amanda Marcotte arra szólította fel a sajtó munkatársait, hogy innentől fogva kezeljék nőként Manninget. Első reakcióikban egyebek mellett az AP és a Reuters hírügynökség, valamint a The New York Times is férfiként utalt Manningre. Az amerikai Politico című lap szerkesztői azt mondták, hogy egészen addig férfiként fogják kezelni a közlegényt, amíg meg nem kezdi a hormonterápiát.

A világsajtó több fóruma az egész délelőttöt a kérdés megvitatásával töltötte, miközben a Wikipedia, amint felmerült, gyorsan meg is oldotta az ügyet. Az enciklopédia szerkesztői talán tanultak a múlt hibáiból, 2008-ban ugyanis egy hasonló esetben hetekig nem tudtak megegyezni.    

A 25 éves Manninget szerdán 35 évi szabadságvesztésre ítélték a marylandi Fort Meade hadbíróságán, amiért több mint 700 ezer titkos dokumentumot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. Denise Lind ezredes, katonai bíró 20 vádpontban - köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében - találta bűnösnek, de felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás alól.

Manning szinte azonnal bejelentette, hogy hormonterápiával nővé kívánja alakíttatni magát, és az NBC-ben felolvasott közleménye szerint Chelsea néven szeretne tovább élni.

"Életemnek ebbe a következő szakaszába átlépve azt akarom, hogy mindenki megismerje az igazi nevemet. Chelsea Manning vagyok. Nő vagyok. Annak alapján, ahogyan érzek és ahogyan a gyerekkorom óta éreztem, mielőbb hormonterápiába akarok kezdeni. Remélem, támogatnak majd ebben az átmenetben" - olvasható a kommünikében.

Az üggyel kapcsolatban George Wright, a hadsereg szóvivője kijelentette, hogy Manning férfiként és nem nőként fogja letölteni büntetését Fort Leavenworthben.

"A hadsereg nemi identitási rendellenesség esetén nem gondoskodik hormonterápiáról vagy a nemet megváltoztató műtétről" - mondta Wright. Hozzátette azonban, hogy Manning részesülhet pszichiáteri és más mentális egészségügyi szakember általi ellátásban. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) ugyanakkor közleményt adott ki, amely szerint az amerikai hadsereg "súlyos alkotmányos aggályokat" kelt azáltal, hogy elutasítja a nemi diszfóriában szenvedő Chelsea Manning hormonkezelését.

Az amerikai szövetségi börtönhivatal (Federal Bureau of Prisons) tavalyi rendelete nyomán a szövetségi börtönöknek elérhetővé kell tenniük a hormonterápiás kezelést a nemi identitászavarban szenvedő rabok számára. Ez a határozat azonban nem vonatkozik a katonai börtönökre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

A csípős humorú Amy Schumer még a terhességét is poénnal jelenti be

A csípős humorú Amy Schumer még a terhességét is poénnal jelenti be

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést