szerző:
MTI

Robert Fico pártja a szavazatok 39,7 százalékát szerezné meg, ha októberben lennének a választások Szlovákiában, és mindkét magyar párt bejutna - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Robert Fico kormánypártja, a baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerné a parlamenti választásokat Szlovákiában, ha a voksolásra idén októberben kerülne sor - derült ki egy aktuális felmérésből, amely ismét azt mutatta, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) átlépné a parlamentbe jutás küszöbét.

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség szeptember végén és október első napjaiban végzett felmérése szerint hét párt képviselői jutnának be a pozsonyi törvényhozásba. Az eredmények iránymutatóak lehetnek a november eleji, megyei választások szempontjából. Törvényhozási választásokat legközelebb 2016 tavaszán tartanak Szlovákiában.

A választásokat jelenleg a Smer-SD nyerné, a szavazatok 39,7 százalékát megszerezve. Ez az eredmény némileg gyengébbnek számít a 2012 márciusában tartott előrehozott parlamenti választásokon megszerzett 44,4 százaléknál, ugyanakkor, az elmúlt hónapokban közzétett felmérésekhez hasonlóan, stabil támogatottságot mutat Robert Fico pártja számára.

Az MVK felmérése az 5 százalékos parlamenti küszöb fölött mérte a 2012-es választásokon, 4,28 százalékos támogatottsággal a törvényhozáson kívül maradt MKP-t, amelyet aktuálisan a választók 5,5 százaléka támogat.

A mostani már a harmadik olyan, különböző ügynökségek által végzett felmérés három hónapon belül, amelynek eredménye a parlamentbe való bejutás esélyét jelzi Berényi József pártja számára. A felvidéki magyar párt támogatottsága az előző két felmérés eredményeit figyelembe véve emelkedő tendenciát mutat - júliusban 5,1, szeptemberben pedig 5,4 százalék volt.

Az utóbbi három felmérés egyaránt a küszöb feletti támogatást mutatott a Most-Híd szlovák-magyar párt számára is. Bugár Béla pártja, az MVK aktuális felmérése szerint a szavazatok 6,4 százalékát tudná megszerezni. Ez némi visszaesést jelent a párt által 2012 márciusában szerzett 6,89 százalékos támogatottsághoz, illetve az idén júliusban és szeptemberben mért 7 illetve 7,1 százalékhoz is.

Bejutna még a pozsonyi parlamentbe a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő mozgalom. Mindkét politikai csoportosulás számára 10,4 százalékos népszerűséget jelez a felmérés, ami a KDH és az OLaNO esetében is jobb eredményt jelent a 2012 márciusában elértnél.

Az Iveta Radicová vezette előző koalíciós kormány központi elemének, a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt-nak (SDKÚ-DS), 6,1 százalékos támogatottságot mutatott az MVK felmérése, ez gyakorlatilag megegyezik az általuk 2012-ben elért eredménnyel.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a szlovák parlamentbe két újonnan alakult szlovák párt, a KDH-ból kilépett Daniel Lipsic alapította Új többség (Nová vacsina) és a liberális Szabadság és Szolidaritásból (SAS) kilépett Daniel Krajcer által létrehozott Megegyezés (Dohoda) alkotta pártszövetség is bejutna, a voksok 7,8 százalékát megszerezve.

A felmérés szerint a jelenlegi parlamenti pártok közül egyedül a liberális SAS nem jutna be a törvényhozásba. Richard Sulík pártjának 2,7 százalékos támogatottságot mértek, szemben a legutóbbi voksoláson elért 5,8 százalékkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Német turisták haltak meg a madeirai buszbalesetben

Német turisták haltak meg a madeirai buszbalesetben