szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico pártja a szavazatok 39,7 százalékát szerezné meg, ha októberben lennének a választások Szlovákiában, és mindkét magyar párt bejutna - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Robert Fico kormánypártja, a baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerné a parlamenti választásokat Szlovákiában, ha a voksolásra idén októberben kerülne sor - derült ki egy aktuális felmérésből, amely ismét azt mutatta, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) átlépné a parlamentbe jutás küszöbét.

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség szeptember végén és október első napjaiban végzett felmérése szerint hét párt képviselői jutnának be a pozsonyi törvényhozásba. Az eredmények iránymutatóak lehetnek a november eleji, megyei választások szempontjából. Törvényhozási választásokat legközelebb 2016 tavaszán tartanak Szlovákiában.

A választásokat jelenleg a Smer-SD nyerné, a szavazatok 39,7 százalékát megszerezve. Ez az eredmény némileg gyengébbnek számít a 2012 márciusában tartott előrehozott parlamenti választásokon megszerzett 44,4 százaléknál, ugyanakkor, az elmúlt hónapokban közzétett felmérésekhez hasonlóan, stabil támogatottságot mutat Robert Fico pártja számára.

Az MVK felmérése az 5 százalékos parlamenti küszöb fölött mérte a 2012-es választásokon, 4,28 százalékos támogatottsággal a törvényhozáson kívül maradt MKP-t, amelyet aktuálisan a választók 5,5 százaléka támogat.

A mostani már a harmadik olyan, különböző ügynökségek által végzett felmérés három hónapon belül, amelynek eredménye a parlamentbe való bejutás esélyét jelzi Berényi József pártja számára. A felvidéki magyar párt támogatottsága az előző két felmérés eredményeit figyelembe véve emelkedő tendenciát mutat - júliusban 5,1, szeptemberben pedig 5,4 százalék volt.

Az utóbbi három felmérés egyaránt a küszöb feletti támogatást mutatott a Most-Híd szlovák-magyar párt számára is. Bugár Béla pártja, az MVK aktuális felmérése szerint a szavazatok 6,4 százalékát tudná megszerezni. Ez némi visszaesést jelent a párt által 2012 márciusában szerzett 6,89 százalékos támogatottsághoz, illetve az idén júliusban és szeptemberben mért 7 illetve 7,1 százalékhoz is.

Bejutna még a pozsonyi parlamentbe a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő mozgalom. Mindkét politikai csoportosulás számára 10,4 százalékos népszerűséget jelez a felmérés, ami a KDH és az OLaNO esetében is jobb eredményt jelent a 2012 márciusában elértnél.

Az Iveta Radicová vezette előző koalíciós kormány központi elemének, a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt-nak (SDKÚ-DS), 6,1 százalékos támogatottságot mutatott az MVK felmérése, ez gyakorlatilag megegyezik az általuk 2012-ben elért eredménnyel.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a szlovák parlamentbe két újonnan alakult szlovák párt, a KDH-ból kilépett Daniel Lipsic alapította Új többség (Nová vacsina) és a liberális Szabadság és Szolidaritásból (SAS) kilépett Daniel Krajcer által létrehozott Megegyezés (Dohoda) alkotta pártszövetség is bejutna, a voksok 7,8 százalékát megszerezve.

A felmérés szerint a jelenlegi parlamenti pártok közül egyedül a liberális SAS nem jutna be a törvényhozásba. Richard Sulík pártjának 2,7 százalékos támogatottságot mértek, szemben a legutóbbi voksoláson elért 5,8 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?

Gördeszkázás mint olimpiai sportág? - Mire számíthatunk még 2021-ben Tokióban?

A hét közepéig kitart a meleg nyárutó

A hét közepéig kitart a meleg nyárutó

Elfogták az embert, aki mérget küldhetett Trumpnak

Elfogták az embert, aki mérget küldhetett Trumpnak