szerző:
MTI

A közelmúltban kirobbant lehallgatási üggyel kapcsolatban a varsói kerületi ügyészség vizsgálatot indított Donald Tusk miniszterelnök, Marek Belka jegybankelnök, továbbá Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter ellen – közölte szerdán a TVN24 hírtelevízió.

„Nyomozást indítottunk annak megállapítására, vajon a miniszterelnök, a belügyminiszter és a jegybankelnök túllépte-e hatáskörét. A feltételezett túllépés lényege, hogy a miniszterelnök a belügyminiszter közvetítésével 2013 júliusában a gyanú szerint informális megállapodást kötött Marek Belkával, amivel a jegybank függetlenségét sértette volna" – mondta a TVN24-nek az ügyészség szóvivője.

Az említett megállapodás alapján a jegybankelnök a pénzkibocsátás fejében az akkori pénzügyminiszter leváltását, a jegybanktörvény módosítását érte volna el.

A lehallgatási botrány június közepén azt követően tört ki, hogy a Wprost nevű hetilap több hangfelvételt tett közzé. Az egyik lehallgatott beszélgetés résztvevői Sienkiewicz és Belka voltak, egy másik hangfelvételen Radoslaw Sikorski külügyminiszter is hallható volt.

Az ügy miatt Donald Tusk kormányfő bizalmi szavazást kért a parlamentben, a képviselők többsége bizalmat szavazott a miniszterelnöknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!