szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átfogó és koordinált hackertámadás érte pénteken Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánystábjának szervereit. A vasárnapi elnökválasztás előttre időzített akció olyan súlyos volt, hogy destabilizálhatta volna a francia demokráciát - jelentette be közleményben a centrista jelölt.

A digitális támadás során az elkövetők több dokumentumot, köztük e-maieleket és elszámolási feljegyzéseket szereztek meg. Egyelőre nem tudni, hogy a megszerzett és részben kiszivárogtatott adatok mennyire számítanak jelentősnek, az időzítés mindeképpen figyelemre méltó: az akciót közvetlenül a kampánycsend kezdete előtt hajtották végre, így Macronnak kevés eszköze marad a védekezésre.
©
Az akció emlékeztet arra, amikor közvetlenül az amerikai elnökválasztás előtt támadás érte a demokrata jelölt, Hillary Clinton mögött álló Demokrata Párt szervereit. Akkor a demokraták Vlagyimir Putyin orosz elnököt sejtették a támadás mögött, Moszkva akkor még Donald Trump republikánus jelölt győzelmét kívánta.
A francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Moszkva a nacionalista jelölttel, Marine Le Pennel szimpatizál. "A hivatalos kampány utolsó pillanataiban történt akciónak egyértelműen a demokrácia destabilizálására a célja" - áll Macronék közleményében.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért