szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikában nemrég hoztak olyan szabályozást, aminek értelmében idegen ügynökként való bejegyeztetésre kötelezte az orosz állami RT America tévécsatornát és a Szputnyik hírügynökséget. Erre válaszul az oroszok elfogadtak egy olyan törvénymódosítást, hogy a külföldről finanszírozott sajtóorgánumokat is külföldi ügynökként kell bejegyezni.

A törvényt aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök is, így mostantól ügynökként veszik nyilvántartásba az Oroszországban megjelenő külföldi tulajdonú újságokat, valamint ezeknek a médiumoknak azt is nyilvánosság kell tenniük, kik finanszírozzák őket.

Az orosz kormány már korábban megjelentetett egy listát, ezen kilenc, részben az amerikai kormányzat által is támogatott szerkesztőség szerepel, az oroszok állítják, őket is érinthetik a mostani változások. A listán ott van az Amerika Hangja és a Szabad Európa országos és regionális szerkesztősége is.

(BBC)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

Nagyon más lehet a koronavírus-járvány második hulláma

Öt éve nem sikerült kármentesíteni az Illatos úti telepet

Öt éve nem sikerült kármentesíteni az Illatos úti telepet

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt