szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soros György szerint az új populista olasz kormány belügyminisztere, Matteo Salvini túl közel van Oroszországhoz, s ha a politikus pénzt kap Moszkvától, arról az olaszoknak tudniuk kell. Az Északi Liga meghatározó személyiségének számító Salvini cserébe gátlástalan spekulánsnak nevezte a magyar származású amerikai üzletembert.

Az olaszországi Trentóban rendezett konferencián Soros azt mondta, aggasztja Oroszország növekvő európai befolyása, s különösen veszélyesnek tartja, hogy Moszkva nagyon nagy hatással van az új olasz kormányra. Az EU jövőjéről tartott tanácskozáson Soros veszélyesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök politikáját is, s azt hangsúlyozta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyan nem akarja megsemmisíteni Európát, viszont ki akarja használni a kontinenst, s annak erőforrásait.

Trumpról szólva azt mondta, hogy szerinte az amerikai elnök megrontja a nyugati országok közti viszonyt, s súlyos károkat okoz a világnak, mert egyáltalán nem ért a gazdaság működéséhez. „Bízom abban, hogy a közelgő időközi választásokon Trump visszaszorul, s a demokraták kerülnek többségbe” - magyarázta a Repubblica című olasz lap beszámolója szerint.

Salvini egyből tagadta, hogy Moszkva pénzelné. „Egyetlen egy lirát, eurót vagy rubelt sem kaptam Oroszországtól. Szerintem Putyin az egyik legnagyobb formátumú államférfi, s szégyellem magam, hogy Olaszországban meghívnak felszólalni egy olyan gátlástalan spekulánst, mint Soros” – mondta a miniszterelnök-helyettesi tisztet is betöltő politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!