szerző:
Domány András

Üdvözli a szerdai lengyel–olasz összefogást, szerinte ez azt jelenti, hogy a migrációellenes jobboldal is nemzetközi akar lenni – mondta Orbán Viktor a csütörtöki rendkívüli Kormányinfón. A miniszterelnök drukkol a populista jobboldalnak, szeretné, ha jobbra tőle lenne egy új politikai erő, amivel együttműködve az Európai Néppárt végre nem a másik, a bevándorláspárti irányba kacsintana. Azt is megismételte, hogy Matteo Salvini a hőse.

A varsói találkozón, amelyet Orbán Viktor üdvözölt, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga nevű szélsőjobboldali párt elnöke azt mondta: „Lengyelország és Olaszország lesz a hőse az új európai tavasznak, az igazi európai értékek reneszánszának”.

Vendéglátójával, Joachim Brudzinski belügyminiszterrel együtt hangsúlyozta, hogy hiába próbálják őket EU-ellenesnek beállítani, eszükben sincs elhagyni az Európai Uniót, hanem nagyobb befolyást akarnak rá gyakorolni a „zsidó-keresztény gyökerek”, a hagyományos értékek, így a családok védelmében. Állást foglaltak az illegális migráció ellen, a már megérkezettek deportálásának felgyorsításáért, de abban már nincs egyetértés, hogy az olaszok a migránsoknak a tagállamok közötti szétosztását helyeselnék.

A lengyel belügyminiszter arra a korábbi újságírói kérdésre, hogy miért fogad egy közismerten oroszbarát politikust, aki törvényesnek ismerte el a Krím orosz megszállását, azt válaszolta, hogy nagy és fontos európai partnerország egyik vezetőjéről van szó. A lengyel ellenzéki sajtót azért is foglalkoztatta ez, mert Morawiecki miniszterelnök december legvégén informatikai miniszterhelyettessé nevezett ki egy szélsőjobboldali ellenzéki (!) képviselőt, aki EU-ellenes, rasszista és homofób uszító kijelentései mellett Putyin-rajongóként is ismert. Vagyis az eddiginél legalábbis árnyaltabbá válik a kép a lengyel kormány és az orosz rezsim viszonyáról. De megfigyelők ennek ellenére úgy vélik, hogy Salvini túlzott oroszbarátsága akadályozhatja a közelibb kapcsolatot.

A Morawiecki miniszterelnökkel tartott megbeszélés után az olasz politikus azt mondta, hogy szeretné, ha „egy olasz–lengyel tengely” jönne létre. Erre rögtön lecsapott számos kommentátor: a „tengely” fogalmat ilyen értelemben Mussolini használta először 1936-ban, és a náci Németországot, a fasiszta Olaszországot és Japánt nevezték tengelyhatalmaknak.

Salvini találkozott Jaroslaw Kaczynskival, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) alkotmányos tisztséget nem viselő, de az országot ténylegesen irányító elnökével is. Erről nem volt részletes tájékoztatás, csak annyi, hogy „kölcsönös megértés” uralkodott, és fel akarják gyorsítani az EU fejlődését. Hírek szerint az olasz pártvezér arra szeretné rábeszélni a PiS-t, hogy az új Európai Parlamentben az olasz Ligával és Marine Le Pen francia Nemzeti Gyűlésével együtt alakítson „szuverenitáspárti” frakciót. Jelenleg a lengyel kormánypárt a konzervatív pártcsoport tagja, amelynek a brit konzervatívok távozása után a hátralévő hónapokban a legnagyobb nemzeti csoportját alkotja. Salviniék Le Pennel, az osztrák kormányban részt vevő Szabadságpárttal és Wilders hasonló nevű holland pártjával „A Nemzetek és a Szabadság Európája” nevű kisebb frakcióban vesznek részt. Az új frakciót illetően Kaczynski óvatos: tudja, hogy ha pártja előre elkötelezné magát, hogy csatlakozik ehhez a szélsőséges csoporthoz, ám a parlamentben továbbra is a demokratikus erők lesznek többségben, akkor mellékvágányra kerülne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek