szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy romlik az orosz polgárok életszínvonala, az ismert ellenzéki blogger, Alekszej Navalnij egy országos független szakszervezet létrehozásával igyekszik maga mögé állítani az elégedetlen milliókat.

Navalnij állítólag akkor dolgozta ki a szakszervezet megalapításának az ötletét, amikor tavaly év végén harminc, majd húsz napot töltött börtönben engedély nélküli tömeggyűlések szervezéséért. A szervezet célja, hogy az orosz állami alkalmazottak megkapják a 2012-ben Vlagyimir Putyin államfő által beígért jelentős béremelést. A szibériai orvosoknak Putyin akkor 69 ezer rubeles, a szentpétervári tanároknak pedig 59 ezer rubeles (egy rubel = 4 forint), s az államfői ígéret szerint a béremelést 2018-ban kellett volna végrehajtani.

A jövedelmek azonban jelentősen elmaradnak a kilátásba helyezett mögött: Navalnij adatai szerint egy novoszibirszki állásajánlatban 23 ezer rubeles jövedelmet ajánlanak egy orvosnak, míg Szentpéterváron 20-30 ezer rubeles ajánlatokkal várják a tanárokat. „A cél, hogy egy spontán szakszervezeti mozgalmat alakítsunk, s ne politikai célok álljanak az előtérben. Nem fogjuk azt mondani az embereknek, hogy szeressék Putyint, vagy Navalnijt. Azt mondjuk, szeressétek azt, akit akartok, csak követeljetek magasabb béreket” – mondta Ivan Zdanov, Navalnij anti-korrupciós mozgalmának az igazgatója.

Navalnj az utóbbi években több olyan videót tett fel a különféle internetes oldalakra, amelyekben arról számolt be, miként gazdagodtak meg az orosz politikai elit tagjai. A hatalom nem engedte őt indulni a választásokon, hogy megakadályozzák az elnökválasztáson való részvételét, egy állítólagos gazdasági bűncselekmény elkövetéséért ötéves felfüggesztett börtönre ítélték őt. A statisztikai adatok szerint az orosz állampolgárok reáljövedelme már ötödik éve csökken folyamatosan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!