szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi hálózat állhat a terrorakció hátterében.

Hét öngyilkos merénylő összehangolt robbantása ölt meg 290 embert Srí Lankán húsvétvasárnap. A hatóságok szerint a terrorakció egy nemzetközi hálózat segítségével valósulhatott meg, írja a BBC.

A kormány egy kevéssé ismert dzsihadista csoportot, a Nemzeti Tauhít Dzsamaatot vádolja a robbantásokkal, bár az összehangolt terrortámadást egyelőre egy szervezet sem vállalta fel.

A rendőrség eddig 24 embert tartóztatott le, az elnöki hivatal pedig nemzeti szükségállapotot rendelt el, mely hétfő éjféltől lépett életbe. A szükségállapot felhatalmazza a rendőrséget és a katonaságot, hogy a gyanúsítottakat bírósági végzés nélkül őrizetbe vehessék és kihallgathassák.

Megindult az egymásra mutogatás

A Srí Lanka-i hatóságokat két teljes hete értesítették arról, hogy a Nemzeti Tauhít Dzsamaat bombatámadást tervez, mondta Rajitha Szenaratne kabinetfőnök a sajtótájékoztatón. Szenaratne szerint a figyelmeztetést nem továbbították sem a miniszterelnök, Ranil Vikremeszinghe, sem a kabinet felé. A miniszterelnök is elismerte, hogy a biztonsági szolgálatok tudtak az információról, de nem tettek további lépéseket.

A védelmi miniszter, Hemasiri Fernando azt mondta a BBC-nek, hogy a hírszerzés egyáltalán nem jelezte, hogy a támadás ilyen fajsúlyos lehet:

Egy-két elszigetelt incidensről beszéltek. Nem ilyesmiről.

Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül.

A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.

A kormányfő viszonya feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Maitripala Sziriszena elnök és a védelmi miniszter irányítása alatt állnak. Sziriszena tavaly októberben eltávolította Vikremeszinghét tisztségéből, de döntését a legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette, és érvénytelenítette.

Nemzetközi támogatókat sejtenek a háttérben

Szenaratne azt is elmondta, hogy a hatóságok úgy gondolják, a tettesek nemzetközi segítséget kaptak. A kabinetfőnök szerint ilyen külföldi segítség nélkül ezeket az akciókat nem hajthatták volna végre sikeresen.

Maitripala Sziriszena elnök nemzetközi támogatást kér, hogy a nyomozás során a határaikon túlmutató szálakat is követni tudják.

Kedden nemzeti gyásznapot tartanak az országban.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

A keresztény húsvétra időzített robbantásokban mintegy 500 ember sérült meg templomokban és hotelekben, köztük több külföldi állampolgár is. Dánia leggazdagabb embere három gyerekét is elvesztette.

Hétfőn újabb robbanás miatt tört ki a pánik Srí Lanka fővárosában. A robbanás akkor történt, amikor a biztonsági szolgálatok hatástalanítani próbáltak egy autóba rejtett pokolgépet.

(BBC, MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom