Alkalmatlannak nevezte Trumpot a washingtoni brit nagykövet

Alkalmatlannak nevezte Trumpot a washingtoni brit nagykövet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Alkalmatlannak, megbízhatatlannak és hozzá nem értőnek is nevezte Donald Trump amerikai elnököt London washingtoni nagykövete, Sir Kim Darroch a brit külügyminisztériumnak küldött titkos diplomáciai jelentéseiben, amelyeket a CNN amerikai hírtelevízió és a Daily Mail című brit lap hozott nyilvánosságra.

Elsőként a brit lap szivárogtatta ki Darroch jelentéseit, hitelességüket pedig az amerikai hírtelevíziónak megerősítette egy brit kormányilletékes. A CNN híradása szerint a jelentések a 2017-től mostanáig tartó időszakot ölelik fel. 

A titkos diplomáciai iratokban Darroch nagykövet arra figyelmezteti a brit kormányt, hogy Trump "pályafutása dicstelen véget érhet". A Fehér Házban zajló konfliktusokat "késhegyig menő vitáknak" nevezi. A Daily Mail által idézett egyik diplomáciai táviratban Kim a következőket írta: "Nem igazán hiszünk abban, hogy ez a kormányzat a jövőben lényegesen normálisabb, működőképességében javuló, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé klikkesedett, diplomáciailag kevésbé ügyetlen és kevésbé alkalmatlan lesz". A nagykövet megjegyezte azt is: nem gondolja, hogy Trump kormányzata "valaha is kompetensnek fog kinézni", mindemellett az elnök megnyerheti a következő elnökválasztást. 

A brit nagykövet - utalva Trumpnak arra a képességére, hogy "a botrányokba süppedt életében vállrándítással lerázza magáról a vitákat" -, azt is írta, hogy az elnök "megtépázva, de épen lép ki a lángokból, mint (Arnold) Scwarzenegger a Terminátor utolsó jeleneteiben". A CNN által idézett dokumentumban szerepel a brit külügyminisztérium kommentárja, amely szerint az Egyesült Királyság a nagyköveteitől "a politikai helyzet őszinte és kendőzetlen értékelését várja" abból az országból, ahol kiküldetést teljesítenek, és az ő véleményük nem tükrözi feltétlenül a londoni kormány álláspontját.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a brit lap és a CNN által kiszivárogtatott diplomáciai jelentésekben leírtakat.