szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fiorentina-szurkoló Zwack Sándor azt javasolja, szakítsák meg a kapcsolatot a Mario Balotellit rasszista rigmusokkal heccelő veronai szurkolókkal.

Levelet írt a Repubblica című napilapnak Zwack Sándor, az Olaszországban is működő Zwack Unicum elnöke, aki egyben a firenzei focicsapatot, a Fiorentinát támogató szurkolói klubok, a Viola Club Budapest és a Danubio Viola alapítója.

A magyar nagyvállalkozó azt követően szólalt meg, hogy a hétvégén csaknem botrányba fulladt a Verona–Brescia-meccs a vendégek csatárát, Mario Balotellit gyalázó rasszista huhogás miatt. Balotelli egy ponton nem bírta cérnával, és a huhogó nézők közé rúgta a labdát, majd levonult a pályáról. (Azután később visszatért, és gólt lőtt, bár így is kikaptak.)

"Aki ismer engem, az tudja, hogy gyerekkorom óta Fiorentina-szurkoló vagyok" – írta levelében Zwack, ezzel utalva arra, hogy Firenzében nőtt föl, amíg a rendszerváltást követően családjuk vissza nem költözött Budapestre. Zwack leírta, hogy látta a hét végi meccset, ahogyan a megszokott huhogásokat és Balotelli reakcióját is követte.

Hogy őszinte legyek, amikor ilyesmit látok és hallok, elfog a hányinger" 

– fogalmazott, majd úgy folytatja: ezután azt kellett olvasnia a lapokban, hogy a veronai szurkolók vitathatatlan vezére szerint Balotelli sosem lesz igazi olasz, ők pedig nem rasszisták, mert náluk is van egy néger a csapatban. (Update: Zwack nem nevezte meg a vezérszurkolót, de nyilvánvalóan Luca Castelliniről írt. A Hellas Verona vezetése kedden közölte, hogy a férfit 2030-ig kitiltotta a csapat stadionjából.)

"Az a gond, hogy ezzel a szurkolótáborral a mi szurkolóink mindig is testvérkapcsolatban voltak. Én pedig Fiorentina-szurkolóként nem akarok olyan szurkolótáborral testvéri viszonyt, amelyik horogkeresztes zászlókat visz a lelátóra. Sőt semmi dolgom velük" – írta, majd feltette a kérdést:

mégis mi közösködni valónk van olyanokkal, akik 2019-ben huhognak egy fekete bőrű játékosnak? Mégis mi? Márpedig ha mi civilizáltak vagyunk, akkor hivatalosan is tartsunk távolságot ezektől a személyektől". 

Nem sokkal később megérkezett a Fiorentina szurkolói szervezetének a válasza. Az ATF (Associazione Tifosi Fiorentini – Fiorentina-szurkolók Szövetsége) elnöke, Federico De Sinopoli azt írta Zwack levelére: "A testvérkapcsolatuk a Bresciával volt, van és lesz. Azt még a hetvenes években írták alá baloldali emberek olyanokkal, akik jobboldaliak. Bizonyosan más értékeken alapul ez, mint az eltérő ideológián. A testvérkapcsolataink (többek között a Torinóval, a Catanzaróval és a Sporting Lisszabonnal) azon kívül, hogy kiállták az idők próbáját, erősek és egészségesek. Minden más érdektelen számunkra."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak