szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz parlament alsóházának elnöke szerint Magyarország azt javasolta, fogjon össze a magyar és az orosz törvényhozás az ukrajnai kisebbségek jogainak védelméért. Magyarországon cáfolják a hírt, Ukrajna bízik abban, hogy Magyarország nem fog össze az agresszorral.

„A magyar parlament azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy fogjunk össze az Ukrajnában élő kisebbségek védelméért, elsősorban a kisebbségi oktatás megőrzése érdekében” – mondta Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma, azaz az alsóház elnöke a parlament ülésén.

Az egykor Vlagyimir Putyin orosz államfő tanácsadójaként is tevékenykedő politikus hozzátette, az eurázsiai parlamentek vezetőinek Kazahsztánban tartott tanácskozásán, szeptemberben találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, aki akkor azt mondta neki, a magyar törvényhozás határozatot hozott a kisebbségi jogok védelmét szolgáló együttműködésről.

A Vologyin felszólalásáról beszámoló Euractivnak az Országgyűlés sajtóhivatala azt mondta, a magyar parlament nem fogadott el olyan döntést, amely szerint együtt kellene működni a Dumával az ukrajnai kisebbségek jogainak védelmében. ”Így az említett tanácskozáson nem is lehetett ilyen megbeszélés” – idézte az Euractiv a magyar illetékeseket, akik szerint 2017-ben a magyar parlament határozatban elítélte az ukrajnai magyarokat hátrányosan érintő oktatási törvényt, s ezt a nyilatkozatot akkor az Európa Tanács valamennyi tagállamának, így Oroszországnak is elküldték.  

A Vologyin-beszédről már Ukrajna is értesült, s Katerina Zelenko külügyi szóvivő szerint a magyar fél a budapesti ukrán nagykövetségnek is megerősítette, hogy nem került szóba a magyar és az orosz parlament együttműködésének a kérdése. „Elhisszük, hogy Magyarország, mint az EU, illetve a NATO tagja támogatja az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajnát, és nem köt szövetséget Ukrajna ellen az agresszorral” – magyarázta a szóvivő. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Az ukránok kiszúrták, hogy a magyar köztévé Oroszországnak adta a Krímet

A magyar állami hírtelevízió, a Kárpátalján is fogható M1 úgy mutat képeket a Krímről, hogy a félszigetet Oroszország részeként tünteti fel – írják az ukrajnai médiumok. Hangsúlyozzák, hogy az M1 annak ellenére adta a Krímet az oroszoknak, hogy Magyarország hivatalosan Ukrajna részének tekinti a területet.

hvg.hu Világ

Rudolph Giuliani budapesti és kijevi találkozókkal akarja megmenteni Trumpot

Donald Trump személyi ügyvédje, Rudolph Giuliani Budapesten és Kijevben olyan egykori ukrán tisztségviselőkkel találkozik ezen a héten, akik segíthetnek az amerikai elnöknek az őt fenyegető alkotmányos vádemelés következményeinek az elhárításában. Budapesten Giuliani azzal a Jurij Lucenko volt ukrán főügyésszel tárgyalt, aki ellen hazájában hatalommal való visszaélés vádjával indítottak eljárást.