szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folyamatosak a tüntetések a bolgár kormány ellen.

Átalakította jobbközép koalíciós kormányát a bolgár miniszterelnök, de a tüntetők követelésének ellenére nem hajlandó távozni a tisztségből. Az átalakítások nyomán a belügyi, a pénzügyi, a gazdasági és az egészségügyi tárca élére kerül új vezető. Az idegenforgalmi minisztériumot megszüntetik.

A belügyminiszter lecserélése a tüntetőknek tett engedmény. A tárca irányítását a jelenlegi rendőrfőnök, Hriszto Terszijszki veszi át.

Hiába rúgta ki minisztereit a kormányfő, a tüntetések folytatódnak Bulgáriában

Az egész államot behálózó korrupció ellen tiltakoznak.

Az egészségügyi minisztert a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt mozdították el. Kiril Ananiev jelenlegi tárcavezető helyét egy nagy szófiai kórház igazgatója, Kosztadin Angelov veszi át, aki a szigorúbb óvintézkedések híve.

Ananiev a pénzügyi tárca élére kerül Vladiszlav Goranov helyére. Ananiev 1998 óta négy különböző kormányban töltött be pénzügyminiszter-helyettesi tisztséget. 2017 elején rövid ideig vezette is a pénzügyi tárcát egy ügyvivő kormányban.

Ekaterina Zaharieva megtartja a külügyi, Kraszimir Karakacsanov pedig a védelmi tárcát. Mindketten továbbra is kormányfőhelyettesek maradnak.

Egyelőre nem tudni, mikor szavaz a parlament a változtatásokról. Az elmúlt két hétben ezrek vonultak utcára Boriszov lemondását követelve. A tüntetők azzal vádolták a kormányfőt, hogy szemet huny a burjánzó korrupció felett, amely aláásta az állami intézményekbe vetett bizalmat és a jogállamiságot. A tiltakozások ellenére Boriszov jobbközép koalíciós kormányának feltett szándéka kitölteni négyéves mandátumát, amely jövő márciusban jár le.

Hogy kerül a pisztoly és egy köteg pénz az alvó bolgár miniszterelnök mellé?

Pezseg az élet Bulgáriában: kompromittáló fényképek kerülnek ki a miniszterelnök hálószobájából, aki ahelyett, hogy tagadna, a köztársasági elnököt vádolja azzal, hogy éjszaka drónnal fényképez be az ablakán. A kormányt az ellenzéke mellett a szervezett bűnözés is szeretné megbuktatni, nehogy bevezessék az eurót, a tisztaság bajnokaként pedig egy bukott lottó- és futballvezér jelentkezik Dubajból, ahol korrupciós vádak miatt bujkál.

A tüntetések egyik szervezője, Veliszlav Minekov az állami rádiónak azt mondta: fokozódni fognak a megmozdulások, és nem hátrálnak meg, amíg a teljes kormány le nem mond.

Az ellenzéki szocialisták is elutasították az átalakítást, amely szerintük a változás látszatát kelti, de valójában nem az.

Miniszterek távoznak, de a maffiaszerű kormányzati modell marad – mondta Kornelia Ninova pártelnök. A szocialisták a kabinet távozását és új választások kiírását követelik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára

76 kórházat és 400 osztálytermet árasztott el az Eloise ciklon Mozambikban

76 kórházat és 400 osztálytermet árasztott el az Eloise ciklon Mozambikban

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat