szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elnök fegyverrel a kezében repült el a tömeg fölött, de megjelentek mesterlövészek is. Ennyien a függetlenség 1990-es kikövetelésénél sem voltak az utcán.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Több százezer ember vonult vasárnap estére Minszkben a Függetlenség tér felé – jelentette a Mérce a Radio Szvoboda közvetítésére hivatkozva. Grodnoban és Vityebszkben is gyülekeztek a tüntetők. Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek vasárnapra óriástüntetéseket Belarusz-szerte.

A belarusz belügyminisztérium már napközben bejelentette 26 ember letartóztatását, mivel ők „lebontották a kerítést a Lenin-emlékmű közelében, és engedély nélküli gyülekezést szerveztek”.

Napközben egyébként - derült ki a Guardian tudósítója Twitter-bejegyzéséből - egy helikoptert láttak elrepülni a tömeg felett. Utóbb kiderült, hogy ebből maga a fehérorosz elnök szállt ki - fegyverrel a kezében. Estére mesterlövészek is megjelentek a Függetlenségi palota tetejét, miközben állig felfegyverzett katonák kísérték a városban vonuló tömeget is.

A tüntetéshullám Belaruszban hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot az események, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek.

Az események hátteréről, illetve az elképzelhető forgatókönyvekről itt olvashat többet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Világ

Fülke: Sikerülhet Lukasenka megdöntése

Sok múlik a hétvégi tüntetéseken Beloruszban, de az biztos: az ország már nem lesz olyan, mint eddig volt. A helyzetet elemzi a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja a héten.

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni