Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma világszerte
Világ

Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma világszerte

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint magyar idő szerint péntek reggelre elérte az 532 692-t az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. 24 075-en vesztették életüket a COVID-19 elnevezésű betegségben és 122 672-en gyógyultak meg.

Világ

Vezető al-Kaida-tagok iráni fogságban

Iráni fogságban van az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat több fontos tagja - jelentette be szerdán Ali Juneszi hírszerzési miniszter. A miniszter nem nevezte meg az őrizeteseket, és nem volt hajlandó kommentálni azokat a médiajelentéseket sem, amelyek szerint közöttük van Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője, Szulejman Abu Gait, a szervezet szóvivője és Szaif al-Adil biztonsági főnök.

Világ

Ártatlan gyerekek - és másmilyenek

Az amerikai hatóságok kissé szégyenlősen beszélnek arról, hogy a Szaddám Huszein fiai elleni likvidálási akciónak ártatlan áldozata is volt: Kuszaj 14 éves gyermeke. Pedig a gyermekek nem felelnek szüleik bűneiért, s az sem törvényszerű, hogy a diktátorcsemeték apjuk nyomába lépnek. Olykor még szembe is fordulnak velük.

Világ

Irak: fogságban a Szaddám-gárda parancsnoka

A szövetséges fegyveres erők szerdán őrizetbe vették Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök különleges köztársasági gárdájának parancsnokát, a volt elnök unokatestvérét. Közben az amerikai hadsereg védelme alá került az a személy, aki tájékoztatta a koalíciós erőket Udaj és Kuszaj Huszein hollétéről. George Bush amerikai elnök szerint Szaddám Huszein fiainak halála azt bizonyítja az iraki népnek, hogy a volt rendszer eltűnt, és már nem fog visszatérni.

Világ

Libériai számlákat fagyasztott be a svájci kormány

A svájci kormány befagyasztotta Charles Taylor libériai elnök két üzlettársának bankszámláit, amelyeken mintegy 2 millió svájci frank (1,5 millió dollár) van. A számlák genfi és zürichi bankokban voltak.

Világ

Izrael 350 palesztin foglyot enged szabadon; bizalmi szavazás lesz Abbászról

Háromszázötven palesztin fogoly szabadon engedését hagyta jóvá szerdán egy izraeli miniszteri bizottság. Az intézkedés azonban nem vonatkozik majd a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet tagjaira. A palesztin parlament pedig bizalmi szavazást tart Mahmúd Abbász palesztin kormányfő sorsáról.

Világ

Megölték Szaddám Huszein fiait

Az amerikai hadsereg hivatalosan is megerősítette, hogy egy Moszulban folytatott tűzpárbaj során megölték Szaddám Huszein volt iraki elnök fiait, Udajt és Kuszajt. Bush és Blair üdvözölte a diktátor fiainak halálhírét. Bagdadban örömünnep tört ki a hír hallatán.

Világ

Szaddám fiai az áldozatok között Moszulban?

A Pentagon értesülései szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein két fia, Kuszaj és Udaj a kedd délelőtti moszuli házostrom áldozatai között van. Az ostromlott épület tulajdonosa és egy helyi tisztségviselő szerint a volt elnök két fia valóban életét vesztette a támadásban.

Világ

Spanyolország: robbantás két tengerparti szállodánál

Nyolc személy könnyebben megsebesült kedden Spanyolországban, két tengerparti szállodánál történt robbantásban. A hatóságok a merényletek elkövetésével a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezetet vádolják.

Világ

A "szexis" jelentéstől a kormányválságig

Napról napra új fejleményeket hoz a közelmúlt legnagyobb belpolitikai botránya Nagy-Britanniában. A hétvégén a Scotland Yard azonosította Dr. David Kelly holttestét, aki nem messze oxfordshiri otthonától öngyilkos lett. A férfi évekig dolgozott Irakban ENSZ-fegyverzetellenőrként, és ő volt a koronatanúja a szigetország közéletét felkavaró ügynek.

Világ

Az ECOWAS még mindig nem küldött katonákat Libériába

A libériai védelmi minisztérium szerint az elmúlt napokban több mint 600 halálos áldozatot követeltek a kormánycsapatok és lázadók között Monroviában dúló fegyveres összecsapások. Jóllehet a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) korábban jelezte, hogy katonákat küld az országba, ígéretét eddig nem teljesítette.

Világ

Az al-Kaida tagjait fogták el Szaúd-Arábiában

Az Oszama bin Laden által szervezett al-Kaida terrorista csoport tagjai azok a személyek, akiket a napokban tartóztattak le Szaúd-Arábiában - jelentette be a szaúdi belügyminiszter. Szaúd-Arábiában a májusi, rijádi merényletek óta legalább 125 terroristát fogtak el.

Világ

A Kelly-ügy válságba sodorhatja a BBC-t

Megjelentek az első repedések a Kelly-ügy miatt súlyos hitelességi válságba sodródott BBC eddig összetartó felső vezetésén, amelynek egyik tagja a kormányzótanács vésztanácskozásának összehívását követeli - írta a keddi The Times. A napilap értesülése szerint a rádió vezetése megvonta az ügyben érintett riporter mikrofonengedélyét.

Világ

Abbász ragaszkodik a palesztin foglyok szabadon bocsátásához

A palesztin miniszterelnök a közel-keleti béke alapfeltételei közé sorolta az Izrael által fogva tartott palesztinok szabadon bocsátását, az izraeli hadsereg palesztin területekről való kivonulásának folytatását és a nemzetközi jogot sértő módon létesített zsidó telepek felszámolását.

Világ

Az ENSZ-főtitkár elégedetlen, Rumsfeld helyettese elégedett Irakkal

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az amerikai katonai beavatkozást követően az irakiak életkörülményei romlottak; a főtitkárnak az amerikai-brit kivonulásra tett ajánlását Washington visszautasította. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes elégedett az iraki helyzettel.

Világ

Bush terroristák támogatásával vádolta Szíriát és Iránt

George Bush amerikai elnök azzal vádolta Szíriát és Iránt, hogy terroristákat támogatnak, s ezzel aláássák a közel-keleti béke megteremtésre irányuló erőfeszítéseket. Az amerikai elnök szerint ezek az országok "elszámoltathatók". Irán az Egyesült Államokat vádolja terroristák támogatásával.

Világ

Libéria: találat érte az amerikai nagykövetséget

Aknavetőgránát csapódott be az Egyesült Államok monroviai nagykövetségének területére hétfő délután. A robbanásban legkevesebb három ember megsebesült. Az AP amerikai hírügynökség szerint a robbanásnak halálos áldozatai is voltak, ezt azonban más forrásból egyelőre nem erősítették meg. Hétfőn hatvanan haltak meg a fővárosban zajló harcokban.

Világ

Nagy-Britannia: vizsgálat indul Kelly halála ügyében

Hivatalosan is bejelentette hétfőn a David Kelly néhai kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó öngyilkosságával kapcsolatos vizsgálat részleteit az eljárás vezetésével megbízott brit jogi méltóság. Lord Hutton nyilatkozatából egyértelműen kitűnik, hogy a vizsgálat szűkebb körű lesz az ellenzék által követeltnél.

Világ

Amnesty International: az USA megsérti az emberi jogokat Irakban

Az emberi jogok "nagyon súlyos" megsértésével vádolja az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet az Irakban tevékenykedő amerikai haderőt. Közben az Egyesült Államok felkérte Törökországot, küldjön csapatokat Irakba; a kérésnek Törökország valószínűleg eleget fog tenni.

Látványos taxis demonstráció volt este Budapesten

Látványos taxis demonstráció volt este Budapesten

Boris Johnson is megfertőződött a koronavírussal

Boris Johnson is megfertőződött a koronavírussal

Maszkokat és kórházi köntöst gyárt a Ralph Lauren

Maszkokat és kórházi köntöst gyárt a Ralph Lauren

A Tesco hangszórókon figyelmezteti az időseket, ha el kell hagyniuk a boltot

A Tesco hangszórókon figyelmezteti az időseket, ha el kell hagyniuk a boltot

Lehet, hogy Kína hazudik az áldozatokról

Lehet, hogy Kína hazudik az áldozatokról

Olcsóbb új változat jött ki a közel 50 éves UAZ terepjáróból

Olcsóbb új változat jött ki a közel 50 éves UAZ terepjáróból

Van és lesz is elég tojás, de feljebb mehet az ára

Van és lesz is elég tojás, de feljebb mehet az ára

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a vonatokon is - Hétfőtől menetrendváltozás!

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a vonatokon is - Hétfőtől menetrendváltozás!

A címlapról ajánljuk