Világ

Sújtólégrobbanás egy kínai bányában: 17 halott

A legfrissebb adatok szerint tizenhét bányász vesztette életét, tízet pedig eltűntnek nyilvánítottak a észak-kínai Sanhszi tartomány egyik szénbányájában történt hétfői sújtólégrobbanásban. A baleset az utóbbi két hétben a harmadik bányarobbanás Kínában.

Világ

Leállították a cseh titkosügynök elleni vizsgálatot

Megszüntette a büntetőeljárást egy cseh bíróság Pavel Minarík volt csehszlovák kommunista titkosügynökkel szemben, aki a hetvenes évek elején robbantásos merényletet tervezett az akkor Münchenben működő Szabad Európa Rádió (SZER) ellen. A döntést az államügyészség már csak a legfelsőbb bíróságon támadhatja meg.

Világ

Pokolgép robbant az afgán elnök testvérének házában

Pokolgép robbant kedden az afgán elnök öccsének kandahári házában, de Hamid Karzai államfő fivére nem tartózkodott ott a detonáció idején. Afganisztánban az al-Kaida megmaradt erői és egy, a kabuli vezetéssel ellenséges hadúr harcosai fokozzák a támadásokat a rendszer képviselői ellen.

Világ

Halálos ítéletek a casablancai merényletek elkövetőinek

Négy vádlottat halálra ítéltek kedden Marokkóban abban a nagyszabású, 87 vádlottas perben, amelyet a májusban elkövetett, 45 halálos áldozatot követelő casablancai merényletsorozattal kapcsolatban folytattak le. Az ügyben újabb perek várhatók.

Világ

Kiszabadultak a Szaharában elrabolt európai turisták

Hat hónapig tartó megpróbáltatás után véget ért a Szaharában eltűnt európai turisták kálváriája: a fundamentalista iszlámisták által elrabolt nyugat-európai turisták szabadok. Értesülések szerint Németország 5 millió eurós váltságdíjat fizetett az emberrablóknak, de ezt Berlin tagadja.

Világ

Békemegállapodás Libériában

Átfogó békemegállapodást írt alá hétfőn a libériai ideiglenes kormány és két lázadószervezet. A nyugat-afrikai országban kisebb megszakításokkal 14 éve dúló polgárháborút lezárni hivatott szerződés pontot tesz az átmeneti kormány megalakításának ügyében kirobbant vitára, és valószínűleg felgyorsítja a helyzet normalizálódását Libéria fővárosában, Monroviában.

Világ

Francia hőhullám: lemondott egy főtisztviselő

Benyújtotta lemondását Lucien Abenhaim, a francia egészségügyi minisztérium főigazgatója, miután Jean-Francois Mattei egészségügyi miniszter őt tette felelőssé azért, hogy nem hívta fel időben a figyelmet a franciaországi kánikula okozta nagyarányú halálozásokra. A miniszter szerint elképzelhető, hogy 5000 halálos áldozata van a Franciaországot augusztus első heteiben sújtó hőhullámnak.

Világ

Grúziában helyreállt az áramszolgáltatás

Szabotázs okozta a grúz energiaügyi minisztérium szerint a hétfői áramkimaradást, amely az ország területének 80 százalékát sújtotta. A miniszter szerint az ország nyugati részében található nagyfeszültségű távvezetékeket rongálták meg a tettesek; kora délutánra helyreállt az áramszolgáltatás.

Világ

Újabb orvlövésztől tartanak az Egyesült Államokban

Újabb orvlövész felbukkanásától tartanak az Egyesült Államok keleti részén fekvő Nyugat-Virginiában, miután a múlt héten három embert lőttek le Kanawha megyében nagyon hasonló körülmények között - jelentette a BBC. Tavaly három héten át tartotta rettegésben Washingtont és környékét két orvlövész.

Világ

Idi Amin, a véreskezű bohóc

Szaúd-Arábiában csaknem nyolcvan évesen halt meg a hét végén Idi Amin, a kegyetlen és hibbant egykori ugandai diktátor, akinek becslések szerint háromszázezer ember lemészárlása szárad a lelkén. Ha nem okozott volna annyi szenvedést, maga lenne a tirannus nevetséges paródiája: Skócia királyává kiáltotta ki magát, s a fél világ rajta röhögött, amikor 1976-ban az entebbei repülőtéren hadserege orra elől, parádés akcióval szabadították ki izraeli kommandósok egy palesztin terroristák által eltérített gép zsidó utasait.

Világ

Rés a pajzson

Nemrégiben az amerikai hatóságok letartóztattak egy fegyvercsempészt, akinek segítségével egy állítólagos terrorista csoport egy föld-levegő rakétát akart az ország területére csempészni, hogy azzal egy utasszállító repülőgép ellen intézzen támadást. Bár ezt az akciót lefülelték, többek szerint csak idő kérdése, mikor keletkezik rés a védelmi pajzson.

Világ

Halálos áldozata is van a tel-avivi robbantásnak

Nagy erejű pokolgép robbant hétfő délelőtt egy tel-avivi gyorsétterem bejáratánál, s megölt egy embert. A detonációban öten megsérültek. A rendőrség terrortámadásra gyanakszik - adta hírül az izraeli rádió, de az sem elképzelhetetlen, hogy alvilági leszámolásról van szó.

Világ

Szaharai túszdráma: "közvetítőknél" az elrabolt turisták

A Szahara algériai részén elrabolt, majd Maliba átvitt európai turisták már nincsenek fogva tartóik kezében - közölte hétfőn Ludger Volmer, a Németországban kormányon lévő zöldek parlamenti frakciójának külpolitikai szóvivője a Deutschlandfunk rádióállomáson.

Világ

Grúzia: áram nélkül az ország

Áram nélkül maradt Grúzia, miután hétfőn reggel, egyelőre tisztázatlan okból, az egész országban leállt a villamosenergia-szolgáltatás.

Világ

Az Irakba tartó magyar katonák megérkeztek Kuvaitba

Megérkezett hétfő hajnalban Kuvaitba az iraki magyar szállítókontingens főerőinek 177 katonája. A főerők további mintegy 50 katonája a tervek szerint augusztus 22-éig érkezik a helyszínre, indulásuk pontos időpontját azonban biztonsági okok miatt nem közlik.

Világ

Ellentmondó értesülések a Szaharában eltűnt turistákról

A ZDF német televíziós állomás vasárnap este azt jelentette, hogy Maliban kiszabadult fogságából a Szaharában tavasszal eltűnt európai turisták második csoportja is: kilenc német, négy svájci és egy holland. A svájci külügyminisztérium nem tudta megerősíteni a televízió értesülését.

Világ

Áramkimaradás Észak-Amerikában: lassan javul a helyzet

Bizonytalanság uralta pénteken az Egyesült Államokat a példátlan méretű áramkimaradás miatt, amely jó néhány északkeleti nagyváros mellett több kanadai várost is sújtott. Hivatalos források szerint az áramkimaradást nem terrorcselekmény, hanem valószínűleg technikai probléma okozta. George Pataki, New York állam kormányzója mindenesetre szükségállapotot rendelt el az egész állam területén. Az áramkimaradás következtében az ország különböző pontjain 9 atomerőmű leállt.

Világ

Veszteség az autógyártóknál az áramszünet miatt; nincs veszély a pénzügyi piacon

Szokásos nyitást ígértek péntekre a New York-i tőzsde és a Nasdaq elektronikus részvénypiac illetékesei. A tőzsdék megnyugtatták befektetőiket: semmilyen adat nem veszett el a csütörtöki kereskedésből az áramkimaradás miatt. Az észak-amerikai autóipar viszont hatalmas veszteségeket szenvedhet a példa nélküli áramszünet következtében.

Világ

Izrael szabadon bocsátott 76 palesztin foglyot

Izrael pénteken szabadon engedte azt a 76 palesztin foglyot, akiknek eredetileg augusztus 12-én tervezte visszaadni a szabadságát, de az aznap elkövetett két palesztin öngyilkos merénylet miatt elhalasztotta az intézkedés végrehajtását.

Vészhelyzet kihirdetésére készül Japán

Vészhelyzet kihirdetésére készül Japán

Befullad a távoktatás ott, ahol a hó végén eladják az okostelefont

Befullad a távoktatás ott, ahol a hó végén eladják az okostelefont

Trump: Már látjuk a fényt az alagút végén

Trump: Már látjuk a fényt az alagút végén

Bajnai Gordon: Ez a válság az utolsó figyelmeztetés a kormánynak

Bajnai Gordon: Ez a válság az utolsó figyelmeztetés a kormánynak

Ausztriában már "csak" 187-en fertőződtek meg az elmúlt 24 órában

Ausztriában már "csak" 187-en fertőződtek meg az elmúlt 24 órában

A forint árfolyama nem köszönte meg Orbán Viktor nagy bejelentését

A forint árfolyama nem köszönte meg Orbán Viktor nagy bejelentését

A járvány közepén jelentkezett új showműsorral Louis C. K.

A járvány közepén jelentkezett új showműsorral Louis C. K.

A járvány miatt több ezer rabot engednek szabadon Marokkóban

A járvány miatt több ezer rabot engednek szabadon Marokkóban

A címlapról ajánljuk