RFID: a Nagy Testvértől a tökéletes logisztikáig

2008. április 29., kedd, 14:00 • Utolsó frissítés: 2008. szeptember 04., csütörtök, 11:39
Szerző:


Bizarr Nagy Testvér-kísérlet zajlik Washingtonban, pénztárosok nélkül működik a jövő áruháza, könnyedén követhető az elveszett háziállat, golflabda és értéktárgy: a hvg.hu azt vizsgálta, mi is a mindezen rendszerek alapját adó RFID-chip és mire használható még fel.

RFID-chipek és egy hangya:
észrevétlen nyomkövetés
Hasonló kísérleteket már hazánkban is végeztek nagy sikerrel, árulta el a hvg.hu szerkesztőségének Udvardy-Nagy István, a hazai RFID infrastruktúra-szolgáltató ODIN Technologies kereskedelmi igazgatója. A 2007 őszén megrendezett Cisco Expo látogatói RFID-címkével ellátott jelvényt kaptak, amelynek birtokában az információs pultban név szerint köszöntötték és informálták arról, kollégái éppen hol vannak, illetve hol látták őket legutoljára. Emellett az előadók is megtudhatták, hogy pontosan hányan látogatták előadásaikat. Az ilyen megoldások akár addig a pontig is elvihetőek, hogy a repülőterek check-in kártyáiba is RFID-azonosítókat helyezzenek el, így a járat indulása előtt közvetlenül a kapuhoz lehet szólítani a még késlekedő utasokat is.

Az RFID-technológiát összességében azonban a logisztikai iparágban hasznosítják, utal erre Udvardy-Nagy István. Ez esetben nincs is szükség a speciális biztonságra, hiszen a szállítás során a különböző raklapokat azonosító címkéket hamisítani teljesen felesleges lenne - a kérdés inkább az, milyen költségek árán lehet "feltörni" az RFID rendszerét és az ezáltal megkaparintott termék "megéri-e" a behatolást. Az RFID-technológiás megoldások akkor működnek rosszul, ha valaki szándékosan szabotálja a logisztikai folyamatokat - esetleg akkor, ha a címkék fémfelület mögé kerülnek, vagy víz-alapú folyadékokkal találkoznak: ekkor sem viselkednek túl jól.

Az RFID-leolvasókkal használt logisztikai és nyilvántartó-rendszerek nagy könnyebbséget jelenthetnének az iparági szereplőknek: mivel képesek emberi befolyásolás nélkül automatizálni, kikerülhetőek lennének velük a tévedések -  ezért igazából számos szektorban érdeklődnek a technológia iránt, könyvtári rendszerektől egészen az építőanyag-telepekig. Udvardy-Nagy szerint Magyarországon azonban igen szerény az RFID-technológiák elterjedtsége: a munkaerő ugyanis elég olcsó és az RFID által támogatott, a megtakarítást gyorsító logisztikai folyamatok az itthoni bevezetést nem igazán motiválják. A rendszer azonban olyan irányba látszik elindulni, ami minimializálja az emberi tévedést, ha tévedhetetlenséget nem is biztosít.

Sokszor felmerült az is, hogy az RFID drága technológia, ami mind Udvardy-Nagy, mind külföldi források szerint jelentős és megszüntetendő tévhit. Itthon pár millió forintból komplett rendszereket fel lehet építeni: húszmillió forintból például egy 10-15 leolvasópontos intelligens rendszert lehet összeállítani egy öt telephelyes vállalkozásra, a belső logisztikai folyamatok teljes követésével.

Itthon a jövőben a szakértő szerint vélhetően szigetszerű rendszerek fognak kialakulni, például a cégek saját gyártási vagy logisztikai folyamataiban - ha többféle értékesítési forrásuk létezik, több telephelyen árusítanak és központi raktárból szállítják ki oda az árut. Gyűjtőazonosítást ezek miatt valószínűnek lát, míg egyedit nem igazán. Az, hogy az RFID mennyire fut be, nem a hazai piactól, hanem a külföldi trendektől függ.

Mire jó még az RFID: az intelligens női táskától a beszélő golflabdáig (Oldaltörés) » « vissza az első oldalra
4 HOZZÁSZÓLÁS
2008. április 30., 08:25 ma gam

#1 - kiró <br>Neked nagyon szar lehet, hogy mindenről ugyan az jut eszedbe.<br>

2008. április 29., 22:59 Villa

http://video.google.com/videoplay?docid=-3176819700539858901&hl=en<br>

2008. április 29., 22:58 Villa

<a href="http://video.google.com/videoplay?docid=-3176819700539858901&hl=en">Korszellem</a><br>

2008. április 29., 19:34 kiró

Nagyon király!<br>a fekáliám színét is közvetíteni tudja??Mindenre kíváncsiak a kóser barátaink?Még a mobilomat is ki fogom dobni, ez rosszabb, mint a KGB<br>

Véleménye van? Ossza meg velünk!


RFID: a Nagy Testvértől a tökéletes logisztikáig
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X